Unikátní nápady českých startupů nachází uplatnění i při revitalizaci brownfieldů

Startupy nejsou jen o mobilních aplikacích a pokročilých IT řešení. Unikátní nápady českých startupistů se uplatňují také při revitalizaci brownfieldových území. Jejich inovativní produkty totiž celý proces usnadňují a činí ho také ekologičtějším. Představujeme vám tři z nich.

SKULL

Pražské studio SKULL se zabývá tvorbou funkčních soch a dětských hřišť, které překračují hranice běžné hry. Tyto objekty jsou totiž výsledkem kombinace umění a vědy. Při tvorbě herních prvků vychází studio z poznatků psychologie, neurovědy či tělesné výchovy, které kombinuje s architekturou. Díky těmto poznatkům jsou hřiště koncipována tak, aby návštěvníky uváděla do neobvyklých situací, jejichž řešení stimulují rozdílné funkce těla i mozku.  Finální objekty mají také uměleckou hodnotu, protože vychází z poznatků vnímání uměleckého díla a jsou navrženy tak, aby tvořily identitu místa či krajiny.

Výsledkem je třeba dětské hřiště OFF FENCE, založené na principech soustavy nakloněných plošin, které studio vystavělo v Benátkách při příležitosti architektonického bienále. Dále je to například herní krajina PECKA v Krkonošském národním parku, která podtrhuje kouzlo a dominantu krajiny. V neposlední řadě stojí za zmínku areál rezervace BORORO v pražské zoologické zahradě. Ten svým víceúrovňovým labyrintem s velkým množstvím herních funkcí odkazuje na motiv amazonského pralesa.

Momentálně se SKULL účastní přestavby brownfieldu Lihovaru Smíchov, kde bude instalovat svoje unikátní funkční sochy, které podtrhnou identitu místa s ohledem k jeho historii. „Nesvazujeme se kategorií dětské hřiště. Sloučením funkcí mobiliáře, hry, uměleckého díla usilujeme o silnější výraz, ale i efektivnější nakládání s prostředky na realizaci. Cílem je navrhnout kvalitní prostředí, ze kterého budou mít prospěch jak investoři, tak jeho běžní uživatelé,“ říká  Matěj Hájek, sochař a zakladatel studia SKULL.

Web: http://skullstudio.net

Facebook: https://www.facebook.com/Skullstudio.net

Instagram: https://www.instagram.com/skull_studio_prague/

ALFADRON

Alfadron je zaměřený na mapování povrchu terénu a objektů na něm a jejich následný převod do digitální podoby. Využívá přitom dron schopný snímat objekty ze všech možných úhlů. Díky svým schopnostem a senzorům je dron schopen generovat komplexní set dat, včetně tzv. bodového mračna a dalších georeferencovaných údajů. Ve speciálně vytvořené aplikaci jsou tato data zpracována, což umožňuje převést fotografie na přesné digitální modely, vypočítat přesné rozměry a objemy objektů či vytvořit tzv. ortofotomapu, plán nebo digitální dvojče.

Přestože je dron Alfadron primárně určen pro mapování průmyslových areálů, v praxi se již osvědčil například při mapování golfového hřiště a pískovny Kosoř, které převedl do digitální formy. Využití najde také při dokumentaci brownfieldů nebo mapování historických památek.

„Naše technologie je založena na touze překonávat hranice toho, co je možné. Alfadron nejenže digitálně zmapuje daný objekt či prostor, ale také přináší nový rozměr porozumění danému místu nebo struktuře. Každý projekt, který přijmeme, je pro nás výzvou, abychom překonali naše dosavadní úspěchy a dospěli k ještě přesnějším a užitečnějším modelům. Věříme, že naše práce přináší významnou hodnotu nejen pro průmysl, ale i pro oblast kulturního dědictví a environmentální obnovy. Ve své podstatě jde o kombinaci inovace, přesnosti a respektu k místům, která mapujeme,“ vysvětluje Peter Ponesz, zakladatel a majitel Alfadronu.

Web: https://alfadron.cz/

Facebook: https://www.facebook.com/alfadron.praha

Instagram: https://www.instagram.com/alfadron_cz/

CEMENTUM

Společnost Cementum se zabývá výrobou udržitelných betonových produktů, které jsou zcela recyklované. Cílem společnosti je totiž snížení environmentálních odpadů betonových výrobků a úspora přírodních zdrojů. Tato technologie výroby a zpracování přispívá ke snížení emisí CO2. Využívá k tomu druhotných surovin, jako je například stavební a demoliční suť, nebo střešní tašky či keramika. Tyto recyklované výrobky mají stejnost odolnost, jako výrobky z přírodních zdrojů, takže se hodí do exteriéru jako lavičky, květináče a další doplňky. Cementum má ve své nabídce i dekorace interiéru jako jsou svícny, svíčky a další vnitřní dekorace. Zabývá se však i výrobou na zakázku.

Cementum spolupracuje s kraji, městskými municipalitami, architekty i developery na maximálním využití stavebního a demoličního odpadu ze stavebních projektů, jako může být revitalizace brownfieldů. Dále se společnost snaží rozvíjet další spolupráci s designéry a architekty.

„Společnost vznikla na základě poptávky po udržitelných a zajímavých dárkových předmětech. V počátku náš designér David Škaroupka navrhl svícen Candelabrum, který je i naším prvním výrobkem. Svícen vzbudil velice pozitivní ohlasy, nejenom svým designem, ale zejména díky materiálu, ze kterého je vyroben. Jedná se o beton, kde je přírodní kamenivo plně nahrazeno recyklovanou stavební a demoliční sutí, což je ukázkovým příkladem upcyclingu a udržitelnosti. V tu chvíli vznikla myšlenka začít vyrábět svícny a další dárkové předměty ve větším množství, tak jsme společně s Janem Čermákem a Jiřím Fialou založili Cementum.“ komentuje vznik firmy Ondřej Koc, spoluzakladatel Cementum.

Web: https://www.cementum.cz/

Facebook: https://www.facebook.com/cementum.cz/

Instagram: https://www.instagram.com/cementum.cz/

Článek vyšel v červnovém díle série Startupy na mušce na platformě CzechStartups.org.