Nový datový portál nabízí všechny informace o Libereckém kraji a jeho obyvatelích na jednom místě

Liberecký kraj dnes uvedl do provozu pilotní verzi nového datového a informačního portálu www.datalk.cz, který nabízí všechny informace o kraji a jeho obyvatelích přehledně na jednom místě. Data jsou otevřená a k dispozici pro odborníky i veřejnost, řekl při spuštění webu novinářům liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Inspirací byly podle něj podobné portály Královéhradeckého kraje a Brna.

Ten projekt umožní mít všechny informace na jednom místě, data budou postupně doplňována a navazujeme postupně na všechny předchozí informační projekty, které může veřejnost používat, od zveřejňování rozpočtu, smluv, přes podrobné informace o investicích. Pro mě je zajímavé, že konečně budu moc najít na jednom místě všechny možné informace, které teď občas musím shánět telefonováním po odborech. Tady budeme mít informační základnu pro potřeby řízení kraje, ale i pro veřejnost,” doplnil hejtman.

Na přípravě portálu kraj úzce spolupracoval se sousedním Královéhradeckým krajem. “Využili jsme zkušeností kolegů ze sousedního kraje a pomohlo nám to vyvarovat se chyb a podniknout další kroky efektivněji,” řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti.). Jak může Informační a datový portál sloužit do budoucna, je podle něj vidět na spolupráci s aplikací Záchranka. “Ta využívá informace o pohotovostech z naší sady otevřených dat,” dodal.

Informační a datový portál Libereckého kraje v pilotní verzi představuje 20 tematických oblastí vycházejících ze Strategie rozvoje Libereckého kraje. Prezentuje data o regionu čerpaná nejčastěji od odborů krajského úřadu a z Českého statistického úřadu, nabízí i rozcestník na další tematické portály kraje a další aplikace. Vybudování portálu a jeho provoz do roku 2026 přijde na zhruba 6,85 milionu korun, 1,35 milionu korun ale zaplatí kraj ze svého, zbytek získal z evropských fondů.

Jde o pilotní projekt a data budou postupně aktualizována a doplňována, kraj proto uvítá zpětnou vazbu, aby ho bylo možné postupně zdokonalovat. Náměty, návrhy na doplnění či změny je možné poslat prostřednictvím stránky https://www.datalk.cz/pages/zpetna-vazba.

Zdroj: Liberecký kraj