Mecenáši z Českého ráje. Prodávají energii a investují do záchrany obřích továren

Bratři Kuršelovi si na sebe vzali těžké břímě. V Českém ráji se ujali několika chátrajících továren s vizí, že jim vrátí původní charakter a najdou pro ně smysluplné využití. Ke starým fabrikám má rodina vztah. Dědeček v regionu vlastnil textilku, o niž přišel během znárodnění. Jeho vnuci navázali na rodinnou tradici, namísto průmyslové výroby ale v areálech organizují svatby a festivaly.

Firma Fabrika 1861 vznikla v roce 2020, kdy bratři plně ovládli tři areály s industriální architekturou. Jejich otec byl akcionářem v textilních firmách, a když začalo odvětví masivně upadat, koupil u řeky Jizery několik bývalých vodních elektráren, na nichž si rodina založila hlavní živnost. Kvůli dalším investorům, kteří majetek spoluvlastnili, ale nebylo možné rozlehlé chátrající továrny opravit. 

Když se rodině po letech podařilo nemovitosti koupit celé, rozhodla se, že otevře továrny veřejnosti, nabídne je k pronájmu a bude v nich organizovat kulturní akce a festivaly. “Abychom mohli místu vrátit život, založili jsme kvůli tomu firmu Fabrika 1861. Nebyli jsme sice jediní vlastníci komplexu, ale stejně cítíme vinu za to, že ne všechny budovy slouží tak dobře, jak by mohly,” vysvětlují Adam a Sebastián Kuršelovi.

Více se dočtete zde >>

Zdroj: Aktualne.cz