Přestavba budovy někdejšího Elitronu v Liberci

Liberecký úřad práce změní sídlo. Z nevyhovujícího věžáku S Tower se přesune do sousední nízké budovy někdejšího Elitronu. Přestavba, o které se léta jen mluvilo, začala na konci května.

„Jedná se o kompletní rekonstrukci celého objektu. Podle předpokladu bude hotová do konce příštího roku,“ uvedla Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR. 

Přestavba čtyřpodlažního domu vyjde na celkem 230 milionů korun s daní. Klientům se nový úřad práce otevře v prvních měsících roku 2021.

Zaměstnanci i návštěvníci budou po opravě domu ve větším bezpečí.

Dispozice budovy mimo jiné umožní vytvořit přepážková pracoviště sociálních dávek nebo zprostředkování a podpor v nezaměstnanosti. Právě tam často dochází ke konfliktům. 

„Je to pro nás velmi důležité. Agresivita se zvyšuje a v ochraně zaměstnanců nám pomáhají právě bezpečnostní přepážky. Zavádíme je v našich budovách po celé republice. Jen za loňský rok jsme v celé zemi měli na sedm set incidentů. Do statistiky už ani nedáváme nadávky. Ale například výhrůžky zbitím nebo smrtí. Bohužel míváme i fyzická napadení,“ přiblížila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Pobočka obslouží osm tisíc klientů

Pro klienty budou také příjemnější velké čekárny, kde se nebudou už tísnit jako v nynějším věžáku S Tower. Na úřad práce chodí také spousta maminek s kočárky nebo handicapovaných lidí. 

„Větší prostor poskytne klientům mnohem větší komfort. Samozřejmostí bude i vyvolávací systém,“ nastínila mluvčí úřadu Beránková. 

Celkem 257 zaměstnanců působících na Úřadu práce – krajské pobočce v Liberci obsluhuje přibližně osm tisíc klientů a stovky zaměstnavatelů. Do budovy se přemístí zaměstnanci krajské pobočky úřadu práce, pracovníci z Kontaktního pracoviště v Liberci a z oblastního pracoviště Státní inspekce bezpečnosti práce. 

Úřad práce sídlí od roku 2008 v pronajaté výškové budově S Tower. V ní měsíčně platí 790 tisíc korun. O přesun stál úřad práce nejen kvůli tomu, že současná budova dispozičně nevyhovuje. Chtěl rovněž ušetřit. 

Právě otázka úspory byla před lety důvodem, proč stát podal žalobu na společnost Elite Office Park patřící do Holdingu S Group. Stát koupil od společnosti budovu Elitronu za 100 milionů korun. 

Později ale nabyl přesvědčení, že cena byla příliš vysoká. Společnost Elite Office Park proto zažaloval o 57 milionů korun. Domníval se, že cena byla ve znaleckém posudku určena chybně. Elite Office Park to ale odmítal. Společnosti dal zapravdu i soud. Žalobu zamítl. Stát se už neodvolával. 

Budova bývalého Elitronu

„Věc byla pravomocně ukončena. Odvolání nebylo na základě komunikace s klientem podáno,“ uvedl Radek Ležatka, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Zdroj: https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/liberec-prestavba-elitron-stehovani-uradnici-miliony.A190610_145053_liberec-zpravy_jape