Budovy cizinecké a pohraniční policie dál zůstanou Harrachovu

Harrachov odmítl prodat zchátralou celnici, zaplatí tak nájemné za pozemky

Opuštěné budovy cizinecké a pohraniční policie u silničního přechodu do Polska dál zůstanou Harrachovu. Zastupitelé odmítli jejich prodej. Starostka Eva Zbrojová (SLK) z rozhodnutí ale není nadšená. Objekty jsou zchátralé a navíc na pozemcích, které nepatří městu, ale státu.

„Nepovažuji za rozumné si chátrající budovy nechávat. Na podzim skončí bezplatné užívání pozemků, na kterých bývalá celnice stojí a my tak budeme muset státu platit nájemné. Jde o milion korun ročně,“ říká Zbrojová.

„Jenom tak vyhodíme peníze za budovy, které se nedaří nikomu pronajmout. Ten milion nám pak bude chybět jinde, jestli neseženeme nějakého nájemce. Pochybuji, že nám stát nájemné odpustí, protože už jednou nám dobu bezúplatného užívání prodloužil,“ poznamenala.

Když si Harrachov přebíral od státu v roce 2008 bývalou celnici po otevření Schengenského prostoru, počítal s tím, že v nich vznikne mezinárodní informační centrum pro turisty a hlavně mezinárodní záchranářské centrum.

Celý článek zde: https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/jako-nechtenou-kouli-na-noze-oznacuje-starostka-harrachova-prazdne-budovy-po-byvale-celnici-presto-j.A190604_141725_liberec-zpravy_tml

Informace o objektu v databázi brownfields LK: https://investujpodjestedem.cz/lokality/byvala-celnice/