Turnov chce opět koupit areál Koňský trh

Turnov začal jednat se soukromým vlastníkem takzvaného Koňského trhu o prodeji této zanedbané lokality městu. Radnice má o dvouhektarový areál v centru zájem, požadovanou cenu ale považuje za vysokou.

Konkrétní částku zatím radcnie sdělit nechce. „Protože by to mohlo zablokovat všechna jednání. Jsme s majitelem domluveni, že exkluzivně jedná s námi,” řekl starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Podle něj je ale cena vyšší, než za jakou se prodal areál před dvěma lety v insolvenčním řízení. Město tehdy nabízelo 18,5 milionu korun, firma Bluebee ze skupiny Mactra Koňský trh získala za 34 milionů.

Znalecký posudek – Radnice si už nechala zpracovat znalecký posudek na současnou hodnotu zanedbaného areálu. „Ani zdaleka se neblíží k tomu, jaká je cena požadovaná,” řekl Hocke. Radnice si ještě nechá zpracovat architektonickou urbanistickou studii na celý prostor. „Protože potřebujeme nějakým způsobem odůvodnit navýšení ceny nad cenu v čase a místě obvyklou,” uvedl starosta. Studie by podle něj měla být hotová na podzim. „Pro nás je ta lokalita na jednu stranu důležitá, je to v centru města, dlouhodobě to je vnímané jako brownfield, už nějakých 15 nebo 20 let, ale samozřejmě jsou i další obdobné lokality, které jsou pro město důležité,” dodal Hocke. Zmínil například parkoviště U stovky.

Plány na obchodní centrum vzaly za své – Na Koňském trhu mělo podle dřívějších plánů vzniknout obchodní středisko za 190 milionů korun, hotové mělo být už v minulém desetiletí. Záměr ale nevyšel. Vybudovat ho chtěla společnost Real Garant, která skončila před deseti lety v insolvenci. Podle starosty by tato lokalita byla vhodná pro bytovou zástavbu s parkem a menšími obchody. Její část se nachází v záplavovém území.

Napsal(a) ČTK | Foto By ŠJů (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Zdroj: https://www.libereckadrbna.cz/z-kraje/semilsko/19027-dalsi-tri-roky-chatrani-turnov-chce-opet-koupit-areal-konsky-trh.html?utm_source=copy