Přádelna ve Velkých Hamrech je na prodej. Podívejte se, jak vypadá

Majestátní budova někdejší Liebiegovy přádelny ve Velkých Hamrech chátrá. Na někdejší architektonickou chloubu je dnes smutný pohled. Mohlo by se to ale změnit, nynější majitel chce totiž obří objekt prodat. Plánů na využití je celá řada, zájemce však musí k vysoké ceně přičíst i náklady na rekonstrukci.

Přádelnou Theodora von Liebiega, který řídil největší textilní společnost Rakouska-Uherska, se dnes prohání jen vítr rozbitými okny a chybějícími dveřmi. Stará továrna v Bohdalovicích, části města Velké Hamry, známá také jako Mezivodí, chátrá. „Fabriku jsem získal před lety od společníka. Od té doby vzniklo hned několik projektů, nyní třeba leží na ministerstvu žádost o dotace na výstavbu elektrárny vyrábějící energii z dřevní štěpky,“ popsal majitel objektu Petr Miček. V bezprostředním sousedství a zčásti uvnitř továrny provozuje truhlářství.

Nyní se snaží obří objekt s užitnou plochou kolem 11 tisíc čtverečních metrů prodat. S tím, že by v případě získání dotace s novým majitelem na projektu dále pracoval. „Těch nápadů je ale samozřejmě víc. Existuje projekt na vznik aquaponie, což je unikátní technologický systém, který spojuje chov ryb s pěstováním zeleniny,“ doplnil Miček.

Celý článek najdete zde >>

Zdroj: Jablonecký deník