Obce a kraje mohou žádat o podporu na přípravu projektů

Ministerstvo pro místní rozvoj v listopadu vyhlásilo výzvu, která obcím a krajům pomůže s přípravou projektové dokumentace na výstavbu nebo rekonstrukci bytových domů. Tato výzva je financována z Národního plánu obnovy, konkrétně z komponenty 4.1.3. Finanční podpora na přípravu projektů v souladu s cíli EU.   

Cílem první výzvy je pomoct obcím při přípravě a dokončení jejich projektů až do fáze vyhlášení soutěže na zhotovitele. Dotace se vztahuje výhradně na prostory určené k bydlení. Stavba může zahrnovat také nebytové prostory pro komerční účely, avšak ty mohou tvořit pouze pětinu celkové podlahové plochy stavby. Výzva je určena pro veřejný sektor, především kraje a obce. Příjem žádostí probíhá od 20.listopadu 2023 až do konce dubna 2024.

Druhá výzva naváže počátkem příštího roku a žadatelům by měla poskytnout až dvojnásobný objem peněz (až 370 mil. Kč). V průběhu prvního čtvrtletí 2024 je též plánována podpora na ostatní velké i malé projekty, kde bude v součtu k dispozici až 900 mil. Kč. Prozatím MMR plánuje 4 dotační výzvy. Obce tak budou moci získat finanční prostředky na přípravu záměrů v mnoha dalších oblastech občanské vybavenosti například projekty Smart city, zkvalitňování veřejného prostoru, energetické úspory v budovách, odstraňování ekologických zátěží, budování škol, nemocnic či domovů pro seniory a mnoho dalších.

Podrobnosti ZDE.

Zdroj: MMR, Czechinvest