Mezi památky se zařadily zámecký pivovar ve Frýdlantu a usedlost v Zahrádkách

Dvě stavby z Libereckého kraje, které jsou poblíž zámků, přibyly mezi památky. Jde o stále funkční pivovar v příhraničním Frýdlantu na Liberecku a venkovskou usedlost v Zahrádkách na Českolipsku. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Martin Ouhrabka z libereckého Národního památkového ústavu.

Areál zámeckého pivovaru a sladovny ve Frýdlantu je pod hradní ostrožnou při řece Smědé. “Areál zámeckého pivovaru, který poukazuje na těsnou vazbu frýdlantského zámku a jeho hospodářského zázemí, je mimořádně památkově hodnotný. Najdeme zde řadu stavebních fází, které představují proměnu významného řemeslného pivovaru na průmyslový způsob výroby,” uvedl Ouhrabka. Nejstarší části pivovaru jsou z konce 16. století. “Zásadní přestavbu představovala rekonstrukce na průmyslový pivovar provedená v letech 1890 až 1892. Vaření piva bylo ukončeno v roce 1949 a obnoveno po dlouhé době až v roce 2013,” dodal památkář. Právě zdařilá obnova areálu a znovuzahájení provozu před deseti lety byla podle něj důležitým argumentem pro udělení památkové ochrany.

Pivovar Frýdlant, foto z www.npu.cz

Pivovar Frýdlant, foto z www.npu.cz

Usedlost číslo 47 v Zahrádkách se nachází pod zámkem a je malebně přisazena ke skalnímu útvaru zvanému Kovářský kámen. Do této masy pískovce je zahloubena i řada hospodářských prostor, dotváří tak jedinečný zemědělský areál, jehož historie sahá až k 30. letům 18. století. Nechal jej postavit Wentzl Zumppe, místní mlynář, který hospodařil poblíž tohoto gruntu.

Zahrádky, foto: NPÚ

Zahrádky, foto: NPÚ

“Jednou z nejvýraznějších hodnot usedlosti je usazení v údolní nivě Robečského potoka pod areálem zámku v jedné ze stěžejních částí zdejší krajinné památkové zóny. I přes dílčí ztráty části hospodářsky využívaných objektů se jedná o výjimečně cenný komplex, který svým poutem se skalním útvarem přesvědčivě reprezentuje regionální sepětí vesnických sídel s pískovcovým podložím zdejší krajiny,” dodal Ouhrabka.

Zdroj:GENUS, čtk