Obnova hospodářského dvora v Zákupech skončí zřejmě příští léto. Pro návštěvníky bude areál přístupný od roku 2025

Obnova hospodářského dvora u zámku v Zákupech na Českolipsku za čtvrt miliardy korun skončí zřejmě příští léto. Pro návštěvníky bude areál přístupný od roku 2025. ČTK to řekl regionální ředitel Národního památkového ústavu (NPÚ) Miloš Kadlec.

Hospodářský dvůr u zámku z druhé poloviny 17. století je národní kulturní památkou, stát ho v dezolátním stavu převzal v roce 2003. Cílem obnovy je zachránit bývalou konírnu v jižním křídle, které má na délku zhruba 150 metrů. Jde o nejcennější část hospodářského dvora. Její rekonstrukce začala před dvěma lety a provází ji od počátku kvůli špatné statice komplikace, které stavbu prodlužují a zdražují.

Podle původních plánů měla oprava konírny skončit loni na podzim a stát 175 milionů korun, zřejmě ale bude zhruba o 75 milionů dražší. Na obnovu jižního křídla dvora získali památkáři bezmála stomilionovou dotaci s tím, že musí být vyúčtována nejpozději do konce letošního roku.

Foto: Artur Irma

Foto: Artur Irma

“Evropská dotace je vyčerpaná a vzhledem k statice, která tam byla v havarijním stavu, se musí přezdívat pasy kleneb. Takže stavebně by celá akce měla být dokončena v průběhu prázdnin příštího roku a pak kolaudace, takže návštěvníky bychom tam chtěli pouštět od roku 2025,” řekl Kadlec.

Hospodářský dvůr podle památkářů historickou hodnotou převyšuje přilehlý zámek. V přízemí bývalé barokní konírny bývalo ustájeno až 60 koní. První patro ve druhé polovině 19. století sloužilo k ubytování doprovodu rakouského císaře Ferdinanda I. Dobrotivého, jemuž zámek sloužil jako letní sídlo.

Foto: Artur Irma

Foto: Artur Irma

Zdroj: GENUS, čtk