Ze starého statku na Semilsku vystaví sedmisethlavá obec komunitní centrum

Nové komunitní centrum plánuje vystavět obec Stružinec na Semilsku. Centrum by mělo být ve starém statku, který obec odkoupila od soukromého majitele a pojmenovala ho po posledním majiteli — Vojtíškův statek. Náleží k němu i deset hektarů lesů, luk a polí.

Stružinec za statek, který chce přestavět, a který by měl sloužit místním spolkům, zaplatil čtyři miliony korun. Dalších čtyři sta tisíc pak bude nutné věnovat na potřebné opravy a celkové vyklizení objektu, aby mohl začít sloužit svému novému účelu.

„Je to sice velká položka, ale díky rozumnému šetření to není položka, která by měla obec položit,“ řekl pro agenturu ČTK starosta Stružince Jaromír Hrubý.

Hlavní budova by po kompletní renovaci měla sloužit spolkům, které se teď musejí scházet na obecním úřadě. Ke statku patří i dvě stodoly, větší postavili mezi lety 1842 a 1878, menší kolem roku 1900. Obě jsou v lepším stavu než obytný dům, i je však čekají opravy. „Malou stodolu chceme nechat pro obecní účely. Nechali jsme vyčistit střechu a začali jsme ji opravovat. Velkou stodolu bychom chtěli přestavět,“ dodal starosta. Sloužit by pak podle něj měla pro pořádání obecních akcí.

Celý článek najdete zde >>

Zdroj: iDnes, Autor: Zuzana Syrotiuková

Další informace: