Vojtíškův statek ve Stružinci na Semilsku chtějí proměnit v komunitní centrum

Obec Stružinec na Semilsku koupila od soukromého majitele statek, proměnit ho plánuje na komunitní centrum. Hospodářství pojmenovali po posledním majiteli Vojtíškův statek, patří k němu i deset hektarů lesů, luk a polí. Obec za hospodářství zaplatila čtyři miliony korun, dalších 400.000 korun bude stát vyklizení a nutné opravy, řekl ČTK starosta Jaromír Hrubý (Stružinecko všem).

“Je to sice velká položka (cena statku), ale díky rozumnému šetření to není položka, která by měla obec položit,” doplnil starosta. V obci s nákupem hospodářství počítali, o jeho odkoupení usilovali dva roky, protože chtěli vytvořit místo pro akce obce a spolků, takové místo v obci se 700 obyvateli zatím chybělo. Manželé Lázokovi, od kterých obec statek koupila, ho ale původně obci prodat nechtěli. Podle starosty měli zájem firmy a developeři, i jednotlivci. Zájemci ale chtěli vždy jen část a Lázokovi nechtěli pozemky dělit, nakonec tak podle něj obci vyhověli.

Statek z roku 1598 nesl původně evidenční číslo tři – byl třetím gruntem ve Stružinci. Přestože je přes čtyři století starý, nemá grunt památkovou ochranu a obec o ni ani neusiluje. Obytné stavení nikdo nepřestavoval minimálně od roku 1850 a starosta by ho rád zachoval, je si ale vědom, že při renovaci bude možná potřeba část zbourat. Součástí hlavního stavení je chlév, který by měl podle Hrubého zůstat v původním stavu. Obec už zadala architektům zpracování návrhu úprav, starosta čeká, že realizace veškerých plánů bude trvat zhruba čtyři roky.

Celý článek najdete zde >>>

Zdroj: Genus.cz, čtk