James Harries a další známí i začínající umělci vystoupí za záchranu kostela na Festivalu KUKOKLI

Léto a festivaly pod širým nebem zkrátka patří k sobě. Návštěvníky všech generací od 21. do 23. července přivítá KUKOKLI 2023. Šestý ročník multižánrového festivalu opět oživí chátrající barokní kostel v Horním Vítkově u Liberce.

KUKOKLI není jen o živém umění, ale i výjimečné architektuře a okolní přírodě, která umocňuje genius loci historického místa. KUKOKLI je také o snaze zpřístupnit mimořádně inspirativní prostor společným zážitkům, zachránit zapomenutý kostel a podpořit jeho opravu.

Zdroj obrázku: www.kukoli.cz

„Máme radost, že záměr upozornit na stav chátrajícího kostela se každým rokem daří naplňovat o něco lépe, což má pozitivní vliv na získávání financí potřebných na rekonstrukci. Koncerty českých i zahraničních kapel doplňují divadelní představení, která se konají na scéně v beduínském stanu a nově i přímo v kostele. Doprovodný program poběží také v teepee nebo na louce a festival podtrhne i nevšední scénografie. Přejeme si, aby si návštěvnící vedle kulturního programu užili i kontakt s přírodou a odreagovali se od každodenních starostí. Příjemný čas mohou na našem festivalu prožít celé rodiny i s dětmi.  Téma letošního ročníku je Vesmír a symbolizuje KUKOKLI jakožto snovou planetu, která ožívá jednou za rok,“ zvou zakladatelky KUKOKLI Johana Urbanová a Miriam Macnerová Vilímová.

Během dvoudenního festivalu KUKOKLI 2023 zahrají a zazpívají:

HUDBA: James Harries [UK, CZ], Marc Euvrie [FR], The Wedge [DE], Cold Cold Nights, Island Mint, badfocus, Nina Rosa, Madhouse Express, Marjari, Simon Opp a další.

DIVADLO: Vrány souboru Holektiv (Terezie Vodička Kovalová, Andrea Vykysalá, Karolína Křížková), premiéra oblíbeného uskupení Ductus Deferens (Josef Trojan a další), akrobatické vystoupení na závěsné šále Alžběty Tiché, site specific studentů DAMU nebo projekt Change, který spojil 30 mladých umělců z trojmezí Německo – Česko – Polsko.

Součástí doprovodného programu bude slam poetry, autorské čtení, přednáška o historii kostela, slackline a ranní jóga. Pro děti budou připravena loutková představení Louskáček či pohádka Studánka a kouzlo lesa.

Za projektem s názvem KUKOKLI stojí Johana Urbanová a Miriam Macnerová Vilímová, které kostel v Horním Vítkově zaujal hned při první návštěvě před sedmi lety. Johana s Miriam od první chvíle tušily, že kostel Navštívení Panny Marie je kouzelným místem a že by ho rády zpřístupnily lidem skrze festival. Postupem času přibraly další členy týmu, ochotné a schopné mladé lidi. Společným velkým snem je uspořádat festival na více místech najednou a upozornit tak na špatný stav chátrajících kostelů, které mají potenciál se opět stát místem pro společná setkávání.  

Festival KUKOKLI 2023 vzniká za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky, Státního fondu kultury, města Chrastava a obce Horní Vítkov.
 

Více informací na www.kukokli.cz