V Jablonci začali vyklízet tuny odpadu z léta nevyužívaných městských lázní. Radnice chce zchátralou budovu zachránit

Tuny odpadu vyvezli dnes z budovy léta nevyužívaných městských lázní v Jablonci nad Nisou pracovníci veřejně prospěšných prací. V pondělí budou v práci pokračovat. Radnice chce zchátralou budovu zachránit, vedení města zvažuje, že by tam nechalo obnovit lázeňský provoz, nechá si proto zpracovat studii proveditelnosti. Ukázat by měla, na kolik obnovení lázní přijde, a kolik by stál ročně provoz, řekl ČTK primátor Miloš Vele (ODS).

Budovu lázní vyklízeli už před šesti lety dobrovolníci, kteří tam pořádali koncerty a další akce. “Ono to tehdy asi nebylo všechno vyklizené, protože jsme tady našli ještě zbytky po bývalém provozovateli. Samozřejmě několikrát v průběhu těch let došlo také k tomu, že se sem někdo vloupal. Bydleli tady i bezdomovci, my jsme teď dole našli i injekční stříkačky. Jakmile ten objekt uklidíme, tak ho musíme elektronicky zabezpečit. Není tu elektřina, ale musíme sem zajistit nějaký provizorní přívod a začít to hlídat,” doplnil Vele.

Lázně v centru města postavili v letech 1908 až 1909 podle projektu architekta Rudolfa Hemmricha, který je autorem budovy lázní v Novém Městě pod Smrkem, navrhnul kostel v nedaleké Loučné nebo rozhledny na Černé Studnici, Bramberku a v Proseči. Lázně byly jednou z prvních větších budov, jejichž výstavbu Jablonec financoval. Podobu budovy výrazně poznamenaly necitlivé úpravy v 60. letech minulého století, kdy přišla o venkovní štukovou výzdobu. Dochovala se ale původní dokumentace a také mnohé původní prvky jako okna, dveře nebo dlažby.

Celý článek najdete ZDE >>

Zdroj: čtk, genus.cz