Obnova hospodářského dvora v Zákupech letos neskončí, cena stoupla k 250 milionům a pořád není konečná

Rekonstrukce nejcennější části zchátralého hospodářského dvora u zámku v Zákupech na Českolipsku, která začala před dvěma lety, nabrala další zpoždění a letos neskončí. Bude i dražší, cena stoupla k 250 milionům korun. ČTK to řekl regionální ředitel Národního památkového ústavu (NPÚ) Miloš Kadlec. “A myslím, že to není ještě konečná,” doplnil.

Hospodářský dvůr u zámku je národní kulturní památkou. Vznikl ve druhé polovině 17. století a stát ho v dezolátním stavu převzal v roce 2003. Cílem obnovy je zachránit bývalou konírnu v jižním křídle, které má délku zhruba 150 metrů. Z budov, které nesloužily církevním účelům, je jižní křídlo tohoto dvora považováno za nejdelší barokní stavbu v zemi.

Podle původních plánů měla obnova křídla skončit už loni na podzim, termín se ale neustále oddaluje. “Tam největší problém tvoří právě ta nejcennější část, což jsou konírny, a konkrétně patky a klenby této konírny, kterou se hodně zabývají statici, a neustále toto řešíme. Protože tím, jak práce postupují, tak každá část kleneb je v jiném stavu a musí se opravdu pečlivě posuzovat,” uvedl Kadlec.

Celý článek >>

Zdroj: Genus.cz