Areál Libereckých výstavních trhů ožije hudbou, návštěvníci zaplatí čipem

Statisíce lidí sem chodily pro nábytek, elektrospotřebiče nebo textil. Areálem Libereckých výstavních trhů (LVT) zněl hlas Waldemara Matušky, ale i Adolfa Hitlera. Prostor, který se po revoluci obtížně nadechuje k životu, oživí v květnu studentský hudební festival Majáles.

Pořadatelé věří, že si mezi pavilony najdou cestu i obyvatelé města, a ne jen turisté, kteří zde obdivují exponáty Technického muzea.

Novodobý Majáles vystřídal od svého zrodu v roce 2017 několik dějišť. „Začínali jsme u radnice, poté jsme byli v parku Budyšínská, kde byl ale problém s ekologií. Jsou tam nešikovně rozmístěné květiny, které brání smysluplnému využívání parku a pořádání akcí. Následně jsme strávili dva ročníky ve vratislavickém Zámeckém parku. I tam ale panovala obava, že by se parku mohlo něco stát,“ vysvětluje stěhování jeden z organizátorů Jiří Veverka.

„Shodli jsme se, že by bylo ideální přesunout akci na pevnou plochu v centru města. Proto jsme se přemístili do areálu LVT. Chceme Liberečanům ukázat, že je to pěkný otevřený areál.
Veverkova slova potvrzuje Jiří Němeček z Technického muzea Liberec, které v areálu sídlí. „Bývalé LVT se přímo nabízí jako centrum kulturního dění. V okolí je galerie, muzeum, botanická zahrada, ale i bazén a školy.“

Podle Němečka si ročně najde do muzea cestu 20 tisíc lidí, převážně však turistů. Cílem pořadatelů Majálesu proto je ukázat i místním obyvatelům, že je areál otevřený široké škále aktivit.

„Ten areál je z našeho pohledu trošku zapomenut. Je přitom krásný, zasíťovaný, proto tam chceme dostat lidi,“ říká další z organizátorů Marek Ottl. „Liberecké trhy mají za sebou obrovskou minulost. Hrály tam známé kapely, chodily tam tisíce lidí, já jsem tam ve čtyřech letech dirigoval dechovku,“ vzpomíná s úsměvem Ottl. A nemýlí se.

Celý článek >>

Autor: / Zdroj: https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/areal-vystaviste-lvt-majales-liberec-technicke-muzeum.A230315_074621_liberec-zpravy_jape