Frýdlant chce proměnit bývalou honosnou školní mlékárnu v komunitní centrum s knihovnou

Z bývalé honosné školní mlékárny chce mít Frýdlant na Liberecku komunitní multifunkční centrum s knihovnou i ubytováním. Podle nedávno dokončené studie si přestavba čtyřpodlažní budovy v centru příhraničního města vyžádá asi 80 milionů korun. Rekonstrukce začne nejdříve v roce 2024. Podle starosty Dana Ramzera (ODS) termín zahájení prací závisí i na tom, zda se městu podaří získat dotaci.

“Rádi bychom začali v tomto volebním období, minimálně s první etapou,” uvedl starosta. První etapa s odhadovanými náklady 40 až 45 milionů korun zahrnuje rekonstrukci střechy, fasády a vybudování knihovny, která od bleskové povodně v roce 2010 funguje v provizorních prostorách v bývalém bytě školníka na ZŠ Bělíkova.
Honosný dům v Havlíčkově ulici z roku 1894 byl postavený pro bývalou frýdlantskou mlékařskou a hospodyňskou školu, která byla jedinou svého druhu za Rakouska – Uherska. Budova má bohatě zdobenou uliční fasádu a zvenčí nic nepřipomíná, že se uvnitř v minulosti nacházela mlékárna. Její provoz skončil po neúspěšné privatizaci zhruba před 40 lety. Město nevyužívanou budovu koupilo v dražbě v roce 2006 a zatím ji používá jako skladiště. Pro tento účel chce i po přestavbě dál využívat suterén, protože se budova nachází v záplavové zóně řeky Smědá.
Celý článek najdete zde >>

Zdroj: Genus.cz / čtk