V libereckém bytovém projektu Zahrada Gallas bude i druhá etapa družstevní

V libereckém bytovém projektu Zahrada Gallas bude i druhá etapa družstevní. ČTK to dnes řekla mluvčí projektu Hana Tietze. Zahrada Gallas je projektem společností Coop Development, Ungelt Partners, libereckého Stavebního bytového družstva Sever a Stavebního bytového družstva Praha. Na místě bývalé textilní továrny plánují postavit přes 300 bytů. Práce začaly v říjnu, původně se s družstevní výstavbou počítalo u prvních čtyř domů, u dalších tří developeři zvažovali, zda byty nabídnout do vlastnictví.

Zdroj: Facebook Zahrada Gallas

“Vnímáme to tak, že bydlení a jeho financování je v tuto chvíli ve velké nejistotě, a toto je i díky dobrému úvěru jistota, kterou můžeme našim klientům nabídnout. Družstva už v minulosti ukázala, že znamenají stabilitu i v době krize,” uvedla Anna Ježková za Coop Development. V současné době se staví první dva domy, které nabídnou 96 bytů od velikosti 1+kk po velké byty 4+kk, stavební práce začaly v říjnu, už teď je zhruba 40 procent bytů rezervovaných.
K rozhodnutí developerů přispěla zhoršující se situace na trhu s byty, prodeje výrazně klesly. Třeba Central Group nedávno oznámil, že kvůli tomu o rok odsunuje výstavbu a prodej více než 700 bytů. Syner Group a investiční skupina Kaprain zase představily program Byx, který umožňuje pořízení bytu cestou pronájmu, na splacení bytu má zájemce čtyři roky od jeho dokončení. Prvním projektem je Rezidence Letňany 22, příští rok chtějí model nabídnou také u projektů Nový Perštýn v Liberci nebo Rezidence na Plachtě v Hradci Králové.
V prostředí, které výrazně zvýšilo úrokové sazby a mnoho zájemců hypotéku nezíská, může být cestou k vlastnímu bydlení i družstevní výstavba. “U družstevního bydlení je výhodou, že příjemcem bankovního úvěru zůstává družstvo, nikoliv budoucí člen družstva a uživatel družstevního bytu. Stačí tedy uhradit družstevní podíl z ceny bytu na počátku výstavby a zbytek ceny pak splácet formou nájmu,” řekl Petr Černý, předseda představenstva SBD Sever.

Celý článek >>>

Zdroj: Genus.cz / čtk