Jihočeský kraj podepsal smlouvu s ČEZ o postavení modulárního reaktoru

Důležitým krokem k posílení energetické bezpečnosti a samostatnosti Česka začalo Fórum partnerských regionů Jihočeského kraje v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Do roku 2032 v Temelíně vznikne první malý modulární reaktor v České republice.

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) společně s generálním ředitelem společnosti ČEZ Danielem Benešem podepsali smlouvu o vzniku Jihočeského jaderného parku (South Bohemia Nuclear Park), díky němuž vznikne v areálu Jaderné elektrárny Temelín (JETE) první český modulární reaktor.

„Měli bychom mít ambice, aby JETE byla dokonce prvním takovým místem v Evropě, kde modulární reaktor vyroste. Zároveň zde vyroste centrum, kde se budou potkávat vývojáři s inženýry a kde budeme schopní český průmysl zapojit do dodavatelských řetězců. Navíc přední firmy v oboru budou mít možnost u nás vzdělávat své pracovníky,“ přiblížil význam projektu hejtman Kuba.

Založení jaderného parku předcházelo uzavření memoranda o spolupráci mezi krajem, ČEZ a Ústavem jaderného výzkumu v Řeži. Výběru místa nahrálo také to, že areál temelínské elektrárny dostal jako jediný povolení pro výstavbu takového typu reaktoru.

„Podobné projekty se připravují i jinde ve světě a je patrné, že se řada velkých měst snaží zprovoznit modulární jaderné reaktory kolem roku 2030. Pro nás je ale důležité, aby Evropa i Česko v tomto držely krok. Proto je nutné, aby se všechna povolení a licence poctivě připravovaly s předstihem,“ doplnil jihočeský hejtman.

Smysl stavět taková zařízení dává i řediteli ČEZ Benešovi, který chválí také výběr místa v temelínské elektrárně. „Stát by měl v těsné blízkosti chladicích věží, a to přibližně v roce 2032. Nicméně už nyní vidíme velký prostor, že by takové reaktory jednou mohly fungovat i v lokalitách energetických brownfieldů, kde dnes stojí tepelné a plynové elektrárny,“ nastínil Beneš možný trend, pokud se pilotní projekt osvědčí.

Celý článek najdete ZDE >>

Zdroj: https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/temelin-jaderna-elektrarna-energie-reaktor-cez.A220921_131725_budejovice-zpravy_pkr

Malé modulární reaktory