Hašlerova chata

Na místě bývalé turistické Hašlerovy chaty u Trniště stojí nyní moderní čtyřpodlažní objekt hotelu Murano, který je však dlouhodobě mimo provoz. Název Hašlerova chata nese jen turistické rozcestí u poutního místa s křížovou cestou a pramenem.

V sedle jizerskohorského Vysokého hřebenu byla již v roce 1813 známa zázračná studánka s léčivou vodou, u které r. 1878 Josef Klamt z Janova zbudoval křížovou cestu. Studánka i křížová cesta se stala cílem mnoha poutníků, a proto počátkem 20. století Josef Klamt postavil nedaleko studánky malou přízemní chatu, která zajišťovala příchozím jednoduché občerstvení. Turistů i poutníků přibývalo a proto již r. 1913 nechal Klamtův zeť Stefan Jantsch přestavět chatku na velkou výletní restauraci, které se začalo říkat Dornstbaude – chata na Trništi.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.813795685372751.1073741870.182205315198461&type=3

V roce 1929 tu navíc vyrostla i 18 metrů vysoká rozhledna, ale s příchodem hospodářské krize ve 30. letech 20. století hostů ubývalo a obě stavby začaly chátrat. Rozhledna se zřítila v době 2. světové války. Po r. 1945 byl výletní hostinec přejmenován na Hašlerovu chatu podle českého herce a zpěváka, který zahynul v koncentračním táboře. Chata se stala rekreačním zařízením národního podniku Spolana Neratovice, ale dlouhodobě neudržovaný objekt zchátral tak, že musel být v roce 1985 zbourán. Po pěti letech na jeho místě vyrostla nová a na tehdejší dobu moderní čtyřpodlažní budova, vystavěná podle plánů bratislavského Školprojektu, která měla sloužit k provozování škol v přírodě. K tomu ale v důsledku změny poměrů nedošlo. Nová Hašlerova chata byla privatizována. Později objekt získal nového majitele, který se nechal inspirovat ostrovem sklářů u Benátek, a hotel pojmenoval Murano. Název měl návštěvníka upozornit, že se nachází na Jablonecku v Jizerských horách, tedy v kraji s bohatou sklářskou tradicí. Stavba, která se do zdejší krajiny vzhledově vůbec nehodí, je v současné době dlouhodobě uzavřena.  

Od roku 2020 uvnitř objektu probíhají práce a objekt je připravován na znovuobnovení provozu – Přestavba hotelu “Hašlerka”. Janov nad Nisou.

Zdroj: Hrady.cz, ea architekti