Hrdí zástupci žánru stoner rock, to jsou Brownfield

Víte, co je to stoner rock? A znáte kapelu Brownfield? Ta vám tohohle hutného žánru nadělí pořádnou dávku.

Kapela Brownfield je parta, která dobíjí českou scénu svou energickou a přímou hudbou. Jejich styl se dá popsat nejvíce jako stoner rock. A co že to vlastně je? Stoner znamená něco podobného jako zahulený a přesně tak tvrdá a především hutná muzika Brownfield je. Valí se jako hustý černý kouř. Slavnými stoner rockovými zástupci jsou třeba Melvins, (některá období) Queens of the Stone Age nebo Mastodon. Za takové první průkopníky tohoto stylu se mohou považovat i slavní Black Sabbath. K tomu všemu si navíc kapela snaží vzít to nejlepší ze staré i té nové školy.

Brownfield | Foto: Martin Zvolský (archiv kapely)

Čtyřčlenná formace Brownfield vznikla spojením zpěváka a kytaristy Petra “Čubana” Braita, který působil mimo jiné v kapelách Mute Deafness nebo Porno For Pigs, a basáka Simona, jenž hrál na basu například v kapelách Bu-Fu a Nežfaleš. Po čase byl přizván i Simonův bývalý spoluhráč z Brain Pain, Míza, jako druhý kytarista. Po nekonečných potížích při obsazování bubenického postu poslední místo zaplnil Robick (ex Lvmen, Anyway).

Kapela funguje sice teprve od jara 2014, ale už v červnu skončila na druhém místě v soutěži kapel Silvercup. V červenci vydali Brownfield demo nahrávku a zároveň klip k písni Livin‘ Away. Poté se po létě, kdy odehráli několik menších festivalů, vrací hrát na pódia klubů a dobývat povědomí nových fanoušků. Vy si je můžete poslechnout třeba 11. října v klubu Fatal (bývalá XT3), kde zahrají spolu s kapelou Mortuary v rámci akce Rock On!

Zdroj: https://www.monstermusic.cz/