Kraj již začal hledat firmy, které vybudují fotovoltaiku na budově D krajského úřadu a střeše jabloneckého gymnázia

Snižování energetické náročnosti budov a alternativní zdroje energie propojují environmentální přístup s ekonomickým. Proto Liberecký kraj plánuje vybudovat na střechách některých budov fotovoltaiky (FVE). Na včerejším jednání krajští radní schválili vyhlášení výběrového řízení na výstavbu FVE na střeše budovy D Krajského úřadu Libereckého kraje a také na objektu Gymnázia Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou.

„Fotovoltaiky šetří životní prostředí a také peníze. Považuji je za budoucnost v celé oblasti energetiky. Vyrostou na již postavených budovách, ale plánujeme je také umístit na některé novostavby. Letos postavíme jednu fotovoltaiku na budově D krajského úřadu, druhou na Gymnáziu Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou a třetí na střeše gymnázia v České Lípě. U prvních dvou jsme včera vyhlásili výběrové řízení na zhotovitele. Další elektrárny budou následovat, celkem připravujeme 20 dalších areálů ve kterých osadíme fotovoltaiky na střechy budov. Máme v plánu vybudovat elektrárnu na ploše bývalého vojenského letiště v Ralsku – Hradčany. Mohla by tam vzniknout fotovoltaika, která by produkovala zhruba dvojnásobek energie, kterou potřebuje Liberecký kraj pro svůj provoz a provoz všech příspěvkových organizací. V červenci letošního roku jsme se k tomu sešli se zástupci advokátní kanceláře a našimi krajskými odbory. Nyní nás čeká vypsání a zveřejnění předběžných tržních konzultací. To plánujeme nejpozději v září. Celý proces pak trvá zhruba dva až tři měsíce,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Krajští radní včera schválili vyhlášení výběrového řízení na tyto dva projekty vybudování FVE:

  1. Výstavba FVE na střeše objektu budovy D Krajského úřadu Libereckého kraje v Liberci o výkonu 93,6 kWp. Maximální možná celková nabídková cena nesmí překročit 4.196.792,93 korun bez DPH. Projekt bude spolufinancovaný z Operačního programu Životní prostředí 2021–2027.  
  2. Výstavba FVE na střeše objektu Gymnázia Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou o výkonu 30,36 kWp. Maximální možná celková nabídková cena nesmí překročit 1.316.254,80 korun bez DPH. Projekt bude spolufinancovaný z Operačního programu Životní prostředí 2021–2027.

Prvním objektem v Libereckém kraji, který již má funkční fotovoltaiku o výkonu necelých 6 kWp, je Středisko ekologické výchovy (STŘEVLIK) v Hejnicích.

Další chystané projekty FVE v rámci novostaveb:

  1. Centrum odborného vzdělávání LK zdravotnicko-sociální – SZŠ Turnov (výkon 6,75 kWp)
  2. ZZS LK Výjezdová základna Hrádek nad Nisou (výkon 9,90 kWp)
  3. ZZS LK Výjezdová základna a Krajské záložní operační středisko Jablonec nad Nisou (výkon 9,90 kWp)
  4. Transformace zařízení Služby sociální péče TEREZA, p. o., lokalita Na Vinici, Semily (výkon 10,00 kWp)
  5. Transformace zařízení Služby sociální péče TEREZA, p. o., lokalita Benešov u Semil I, č. p. 143 (výkon 18,00 kWp)
  6. APOSS Liberec, p. o. – výstavba domácností pro osoby se zdravotním postižením, lokalita Vratislavice nad Nisou I. (výkon 12,60 kWp)

„Prověřujeme samozřejmě i další střechy budov našich příspěvkových organizací. Jedná se o školská zařízení či libereckou knihovnu nebo turnovské muzeum. Do budoucna bychom rádi osadili fotovoltaiky také na Centrální depozitář v Českém Dubu či v dostavěném areálu Domova a Centra aktivity v Hodkovicích nad Mohelkou,“ uzavřel Miklík.

Mgr. Filip Trdla, tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz, 485226307, 770134419