Liberecký kraj zjednoduší přípravy staveb, shání data pro technickou mapu

Jednodušší práci by měli mít od příštího léta stavaři, úředníci a zástupci měst a obcí v Libereckém kraji. Na konci června příštího roku chce kraj zpřístupnit digitální technickou mapu, která by měla shromažďovat technické, ekonomické a další informace. Přípravy na rekonstrukce i nové výstavby by tak měly být mnohem snadnější.

„Cílem digitální technické mapy je zejména zjednodušit stavební řízení a získat užitečné informace doslova z terénu. Už nebudeme mít jenom stručná a zjednodušující data, ale z plánů a snímků se dozvíme další důležité a podrobnější parametry o daném objektu. V praxi to pak můžeme využít při rekonstrukcích krajských silnic, stavbách budov či zlepšení infrastruktury měst a obcí,“ uvedl náměstek hejtmana pro ekonomiku, majetek nebo investice Zbyněk Miklík.

Než kraj mapu spustí, musí nashromáždit patřičné podklady. Potřebuje proto, aby s ním obce i vlastníci a správci dopravní a technické infrastruktury spolupracovali a předali informace.

Vizualizace plánovaného centrálního depozitáře v Českém Dubu. Projekt vznikne pomocí digitální metody BIM. | foto: Liberecký kraj

Celý článek zde: https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/digitalni-technicka-mapa-snadnejsi-vystavby.A221125_121342_liberec-zpravy_jape