Dokončená rekonstrukce Severočeského muzea v Liberci

Budova muzea prošla rozsáhlou rekonstrukcí za 143 milionů korun. Výsledkem jsou zbrusu nové interiéry a moderní expozice, které ve spojení s historickou architekturou vytvářejí originální celek. Druhá etapa rekonstrukce, trvající téměř tři roky, řešila také rozsáhlé stavební úpravy, instalaci klimatizace a moderních zabezpečovacích systémů a technické zajištění prostor tak, aby odpovídaly současným standardům pro uložení a vystavování exponátů.

Podrobnosti k realizovaným aktivitám, finančním výdajům a nezvyklého on-line otevření, jsou podrobně popsány v tiskových zprávách zveřejněných na webu Libereckého kraje:

https://www.kraj-lbc.cz/aktuality/severoceske-muzeum-otevre-28-prosince-zatim-jen-online-n1088367.htm

https://www.kraj-lbc.cz/aktuality/liberecke-muzeum-se-po-rekonstrukci-otevrelo-zatim-jen-online-n1088790.htm

Záznam ze slavnostního on-line otevření muzea je ke zhlédnutí zde:

Kromě proslovů představitelů Libereckého kraje, města Liberce a dalších významných osobností, vám interiéry muzea přestaví originálním způsobem i muzejní múza. Projekt „Modernizace Severočeského muzea v Liberci – 2. etapa“ byl spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. „Pro Severočeské muzeum v Liberci to však není poslední projekt spolufinancovaný z IROP. V současné době realizujeme ještě dva projekty: „Modernizace hlavní budovy Severočeského muzea v Liberci – 3. etapa“ a „Záchrana pokladů z depozitářů Severočeského muzea v Liberci“. Oba projekty za více než 52 mil. Kč jsou zaměřené především na restaurování sbírkových předmětů a pořízení nutného zařízení a vybavení pro pracoviště muzea (např. moderní digitalizační pracoviště)“ doplňuje Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Zdroj:
Ing. Stanislav Jäger       
projektový manažer
odbor regionálního rozvoje a evropských projektů oddělení projektů financovaných z ESI fondů
Krajský úřad Libereckého kraje