Zdevastovaný zámeček v Machníně si Liberec koupil nazpátek za dvojnásobek původní ceny

Žádný velký třesk, jak avizovala opoziční propaganda, to nebyl. Téměř bez diskuse a svorně, všemi 33 hlasy přítomných libereckých zastupitelů, byl odsouhlasen zpětný odkup machnínského zámečku, kde bývávala vyhlášená oční léčebna. Zámeček, který prošel divokou privatizací, nic v něm nevzniklo a léta chátrá, si město koupí zpátky za 2,82 milionu.

Genus: Mad

Původní plány dvou podnikatelů ve zdravotnictví zkrachovaly (chtěli tam mít sanatorium nebo malokapacitní domov důchodců) a nemovitost je, navzdory desetileté snaze tří politických reprezentací o zvrat, na spadnutí. Zastupitelé proto souhlasili, že si objekt i přilehlé pozemky koupí zpět a scelí je se svými pozemky, jež tyto obklopují.

Vznikne tak celek, který může mít budoucnost. Poté město nemovitosti prodá investorovi, který bude respektovat zájem města, resp. jehož cíl bude korespondovat s veřejným zájmem. Možná je též směna za jiné pozemky. Než se tak stane a než město zvládne složitou administrativu spojenou s vypořádáním majetku, dostanou lokalitu „na hraní“, tedy k posouzení a gejzíru nápadů, studenti dvou fakult architektury. Ti možná vymyslí projekt pro budoucnost, jenž se může zalíbit potenciálním zájemcům.

Celý článek najdete zde >>>

Zdroj: Genus, ČTK