Nejednoznačná otázka budoucnosti ruiny historické stavy má další dvě odpovědi

Česká Lípa – Se dvěma zajímavými nápady, jak případně využít vyhořelý Kounicův dům, přišlo nedávno vedení České Lípy.

Město téměř tři roky po devastujícím požáru historické budovy nadále jedná s majitelem o jeho odkupu.

„Mohli bychom vrátit Kounicův dům dětem,“ předestírá místostarosta České Lípy Juraj Raninec s tím, že jednou z možností je přesunout do rozlehlého objektu Dům dětí a mládeže Libertin. „Stávající Libertin je už kapacitně nedostatečný, navíc bychom tam po nějaké dohodě s panem Jasanským mohli případně přesunout i veřejné akvárium,“ upřesňuje nápad Raninec.

DDM Libertin v současnosti sídlí v pronajatém objektu na Škroupově náměstí, veřejné akvárium Petra Jasanského už v minulosti v Kounicově domě sídlilo. Po ničivém požáru ho provozovatel přesunul do obchodního domu Banco.
„Myslím, že by se to tam hodilo, je to v centru, dopravně je to celkem bezpečné a vyřešili bychom kapacitní problémy a nebyli v pronajatém objektu,“ podporuje návrh místostarosta.
Podle starostky České Lípy Romany Žatecké by připadal v úvahu ještě druhý záměr. „Prodali bychom všechny úřední budovy, které máme, a z Kounicova domu by se stala moderní úřední budova s velkou odbavovací halou. Třeba i ta akvária by se tam vešla, protože ta stavba je opravdu veliká,“ uvádí druhou možnost Žatecká.
V současnosti jsou úřadovny Městského úřadu v České Lípě opravdu doslova rozeseté po celém širším centru města. Pokud občan přijde dejme tomu o doklady nebo připravuje stavbu domu, čeká ho poměrně slušné „kolečko“ po jednotlivých administrativních budovách. Zatímco na Děčínské ulici lidé vyřeší občanské průkazy, pasy nebo evidenci vozidel, pro řidičský průkaz musejí do takzvaného Richterhofu u Vodního hradu.
Pro vyřízení živnosti je pro změnu třeba navštívit nárožní dům na hlavní třídě a stavební úřad zase sídlí v Moskevské ulici. Při případné realizaci tohoto nápadu by se stavba vrátila takříkajíc „ke kořenům“. Dům byl totiž vybudován v roce 1771 na místě bývalého vrchnostenského pivovaru jako nové sídlo pro úředníky českolipského panství, patřící v té době šlechtickému rodu Kouniců.
Výživnou debatu je možné očekávat na březnovém zasedání zastupitelstva, kde jistě přijdou na přetřes oba zmíněné nápady. Někteří opoziční zastupitelé prosazují do Kounicova domu vestavbu městské knihovny podle návrhu architekta Miroslava Pavljuka.
Zastupitelé by měli rovněž hlasovat o odkoupení stavby od stávajícího majitele, kterým je Sdružení sportovních svazů České republiky.
Organizace sídlící v Praze dlouhodobě nejeví o dům zájem a nechává ji po velkém požáru z května 2015 chátrat. Městu po několika jednáních nabídlo rozlehlý objekt za necelých pět milionů korun.

Autor: Jiří Jelínek
Zdroj: Českolipský deník