Demolice Bytexu v Chrastavě vadí místním. Bojí se, co na místě vznikne

Chrastava – Únorovému jednání městského zastupitelstva v Chrastavě dominoval problém rekonstrukce objektu bývalé továrny na výrobu nábytku v Nádražní ulici. Z třicítky občanů, kteří tentokrát do zasedací místnosti radnice přišli, problém otevřel občan Zbyněk Žďárský.
Podle něj totiž najatá demoliční firma neplní podmínky, občany obtěžuje nejen prach, ale hlavně práce, které jsou prováděny bez ohledu na bezpečnost kolemjdoucích. „Nedivte se, že bojujeme proti takové demolici. Bourací práce dokonce pokračují i v sobotu a neděli a všechny nás ruší. Navíc pozemek není oplocený a cihly z bočních zdí objektu padají až na chodník. Pokud by totiž investor postupoval podle podmínek demolice, starý tovární komín by byl bezpečně rozebrán a nepočítalo by se s jeho odstřelem,“ prohlásil Jiří Klus.
Podle Miroslava Ivana, zástupce společnosti Rewon, která areál vlastní, ale všechny práce probíhají podle předpisů. „Najali jsme si na tuto část výstavby společnost Perena, s.r.o., která má bohaté zkušenosti s takovýmto typem práce v tomto regionu. Pokud vznikly drobné nedostatky, byly okamžitě odstraněny,“ řekl Miroslav Ivan Deníku a dodal, že jako důkaz mohou sloužit protokoly kompetentních orgánů.
Podle starosty Michaela Canova (SLK) ale demoliční firma nedodržuje přesně stanovené podmínky. „Už jsem jí to vytkl, to ale teď bude předmětem řízení a náš stavební odbor už v této záležitosti koná,“ dodal Canov. Všechny by také mělo zajímat, co vznikne na bývalém pozemku původního podniku Bytexu. Nikdo z nás neví, komu bude nový objekt pronajatý, co se tam bude vyrábět a jestli tam nevznikne třeba lakovna, o které jsme se také dověděli,“ vytkla zastupitelům Eva Zatočilová, která bydlí hned vedle a v domě má i zubní ordinaci.

Zastupitel Ivan Vydra (ODS) přiznal, že je chybou i dřívějších zastupitelů, že dovolili výstavbu továrny uprostřed města. „Je fatální chybou, která se nedá napravit, že jsme tenkrát jasně neřekli, že tady továrny nechceme. Špatně jsme hospodařili i s bývalou průmyslovou zónou,“ řekl. Miroslav Ivan má na věc odlišný názor. „Primárně se zaměřujeme na revitalizaci brownfieldových objektů a právě areál Bytexu, který byl opravdu skvrnou na mapě Chrastavy a zároveň se nachází v průmyslové zóně, na to potřeba nezapomínat, splňoval všechny požadavky,“ vysvětlil Ivan a dodal, že je pro ně překvapující, že občané nepřivítali investici v rozsahu několika stovek milionů korun, která má nahradit nebezpečné zříceniny v bezprostřední blízkosti jejich domů.

Zároveň popřel, že by v objektu měla vzniknout lakovna. „Objekt je definovaný jako výrobno-skladové centrum a jako takový bude postavený.“ dodal zástupce investora.

„Teď je veliký problém v něčem jiném. Radnice pořád mluví o tom, že to byl stále průmyslový areál a že s tím musíme počítat. Ale oni to srovnávají s Bytexem, kde bylo malé množství zaměstnanců a hotové výrobky se odvážely železniční vlečkou a nebyla tu žádná jiná doprava. Dnes to investor znovu postaví a neví, kdo bude dalším nájemcem a co tam bude vyrábět. Uvažuje se tam sice o části skladovacích prostor, ale v další má být kovovýroba. Jde totiž o dvacet tisíc metrů čtverečních a na to musí navazovat i doprava, kterou to všechno někdo musí zásobovat. A to je ten rozdíl,“ řekla Eva Zatočilová.

„Město na veřejných schůzích zastupitelstva dlouhodobě jednalo o zdejší výstavbě a investor je omezen stavebním povolením, takže tam nemůže vzniknout žádná výrobna s toxickými látkami, lakovna nebo něco podobného,“ popřel vznik lakovny také starosta. Canov a dodal, že zvýšenou dopravu v oblasti a hluk bude hlídat město i hygiena. „Mateřská škola v sousedství bude naše perfektní pojistka,“ snažil se uklidnit občany starosta.

O. Grund

 

Zdroj: Liberecký deník