Akademie věd připravuje v Turnově výstavbu výzkumného centra speciální optiky za čtvrt miliardy

Výstavbu výzkumného centra speciální optiky a optoelektronických systémů TOPTEC připravuje v Turnově na Semilsku Akademie věd ČR (AV). Projekt přijde podle odhadů na čtvrt miliardy korun, až polovinu má AV šanci získat z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost. Při dnešním podpisu memoranda o spolupráci se zavázal přispět i Liberecký kraj. Zastupitelstvo schválilo podporu až 20 milionů korun, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Výzkumné centrum TOPTEC je sekcí Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd ČR. Laboratoře centra jsou v prostorách bývalé firmy Dioptra, vlastníci ale plánují areál částečně zbourat a některé budovy přeměnit na bytové domy. TOPTEC tak potřebuje nové prostory. Pro nové centrum už získala AV pozemek v sousedství, kde by mělo do dvou let vyrůst špičkové výzkumné pracoviště, které rozšíří možnosti výzkumu a umožní zaměstnat dalších 15 až 20 lidí, řekl novinářům vedoucí výzkumného centra Vít Lédl.

TOPTEC se zaměřuje na aplikační výzkum, centrum vzniklo v roce 2011 a dnes v Turnově zaměstnává zhruba 60 lidí. Právě v Turnově vyrobili třeba dvě hlavní zobrazovací zrcadla teleskopu-koronografu METIS pro sondu Solar Orbiter. “Akademie věd je často vnímaní jako instituce, která dělá takzvaně neužitečný výzkum, dnes ale třetinu až polovinu kapacity našich ústavů věnujeme aplikovanému výzkumu a práce centra TOPTEC je v tomhle jedním z lídrů,” řekla předsedkyně akademie Eva Zažímalová.

Za přispění evropských fondů vyrostlo postupně v Turnově výzkumné pracoviště, které je unikátní nejen v České republice, ale podle Zažímalové i v Evropě. “Jsou světová špička,” dodala. Nová budova by měla umožnit další rozšíření výzkumu a zajistit centru špičkové podmínky a technologie, která dnes vědcům ve starém areálu chybí. Stavbu by chtěli zahájit ještě letos, hotovo by mělo být do dvou let.

Celý článek najdete zde >>>

Zdroj: čtk, genus.cz