Třetí ocenění během čtyř let. Datový portál Libereckého kraje uspěl v soutěži Chytrá města 

Digitalizace správy měst a obcí přestává být výsadou progresivních politiků a úředníků. Začíná být považována za standard, svým způsobem nutnost doby. V advokacii a popularizaci digitálních technologií hraje významnou roli nevládní nezisková organizace Smart City Innovations Institut. Ta již posedmé udělovala ceny Chytrá města. A Liberecký kraj potřetí za poslední čtyři roky nechyběl mezi oceněnými.

Hlavním cílem soutěže, do které se letos přihlásilo přes 120 subjektů, je motivovat a inspirovat k realizaci chytrých řešení a projektů, a to napříč Českem. „Liberecký kraj je mezi kolegy působícími v tuzemských samosprávách považován za ten progresivní. Poměrně často hostíme delegace z různých koutů Česka. I my ale rádi chodíme pro inspiraci k sousedům,“ říká Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Výsledkem takovéto inspirace v Královéhradeckém kraji je čerstvě oceněný Informační a datový portál Libereckého kraje, který byl letos spuštěn v režimu pilotního ověření. Občanům ale i samotným politikům dává nahlédnout pod pokličku dění v regionu za pomoci tvrdých dat z dvaceti různých oblastí a také prvních sad otevřených dat kraje.

„Využít ho mohou například studenti při tvorbě svých prací, novináři jako zdroj pro hlubší analýzy nebo starostové měst a obcí pro kompetentnější rozhodování. Otevřená data poslouží programátorům při tvorbě užitečných aplikací všeho druhu,“ dodává Jiří Ulvr. Jedna taková už ostatně z Datového portálu čerpá. Jedná se o aplikaci Záchranka a putují do ní data o krajských pohotovostech. 

Pilotní provoz portálu bude pokračovat až do konce roku 2026. Ocenění v soutěži Chytrá města v kategorii Projekt pro regiony vnímá Liberecký kraj jako potvrzení nastaveného kurzu. „Digitalizace krajských agend je naší dlouhodobou snahou. To ostatně potvrzuje třetí ocenění v této prestižní soutěži během posledních čtyř let,“ uzavírá Jiří Ulvr.

Provoz Datového portálu zajišťuje pro Liberecký kraj Agentura regionálního rozvoje. Mimořádně cenná je pro ni zpětná vazba od veřejnosti. Poskytnout ji mohou všichni, a to prostřednictvím krátkého online formuláře

Text ve spolupráci s ARR

logo smart

Mgr. Filip Trdla, tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu, filip.trdla@kraj-lbc.cz