Staré pryč a nové sem. Výstava ukazuje proměny Turnova

Ne všechny změny jsou k lepšímu, všechno starší ovšem také není lepší. Svět se mění, a to i ten mikroskopický v Turnově. Jako další v řadě výstav k 750. výročí první písemné zmínky o Turnovu připravilo turnovské muzeum výstavu s názvem Proměny „moderního“ města, staré pryč a nové sem. Návštěvník dostane jedinečnou možnost zhodnotit současnou podobu města a porovnat ji s tou nedávno minulou.

Díky práci fotografů – novinářů Pavla Charouska a Pavla Matyse, přes profesionály fotoklubu Safír zastřešeného jeho předsedou Břetislavem Jansou, po nadstandardně zkušeného „amatéra“ Pavla Jakubce, který z pohledu profesionálního historika sleduje proměny svého rodného města více než čtvrt století, se návštěvníkům výstavy naskytne pohled na proměny města za uplynulých 30–40 let.

„Proměny, které si zpočátku a v detailech nemusíme uvědomovat, ale s postupujícím časem změní tvář města od základu. Turnov se mění rychleji, než by se mohlo zdát, a tak snad stojí za to představit si jeho různá zákoutí, ale i ikonické solitéry, na které si právě díky této výstavě ještě většina z nás velmi dobře vzpomene, i když už je ve městě nenajde,“ dodal David Marek, historik a kurátor výstavy.  Ta je k vidění v Kamenářském domě do 30. října.

TZ: Muzeum Českého ráje

Jan Mikulička. odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz