ČT2 – Technické památky českých zemí / Liberecký kraj

Unikátní industriální a technologické pamětihodnosti v jednotlivých krajích České republiky. Jaké stopy v krajině zanechaly? Sérií provází Tomáš Hanák.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/13862568241-technicke-pamatky-ceskych-zemi/320294340160008/


30. 3. 2022, 21:45

ČT2

Dokument
skryté titulky, High Definition

Režie: J. Wehrenberg

Liberecký kraj. Dokument. Opakování 2.4./ČT2 a 4.4./ČT2. Vynalézavost československých inženýrů byla známa i ve světě. Dodnes máme v republice zachovánu řadu technických skvostů, dokazujících jejich důmyslná řešení. Spolu s Tomášem Hanákem se v dokumentárním cyklu vydejme po jejich stopách, dnes do Liberce, na Ještěd, do Kořenova a řady dalších pozoruhodných míst.

Technické a průmyslové památky jsou fascinující nejen z technologického hlediska, ale dokazují i vynalézavost našich předků. Šlo kdysi o stavby účelové, které v mnoha případech oplývají estetickou kvalitou, jiné ji nabyly s postupem času, ale mnohé nyní po letech stagnování a chátrání třeba hledají svůj nový účel – staly se z nich muzea daného řemesla, rozrostly se, případně slouží svými výjimečnými prostory jako místo pro kulturní akce. V tomto dílu cyklu Technické památky českých zemí navštívíme spolu s Tomášem Hanákem Liberecký kraj a prozkoumáme například Muzeum ozubnicové dráhy v Kořenově, Viadukt v Kryštofově údolí, sklárnu Jílek Kamenický Šenov nebo lanovku na Ještěd a mnoho dalších míst v kraji.

Zdroj: Česká televize