Kdo vyhraje skleněnou vodováhu? Uzávěrka přihlášek do Soutěže Karla Hubáčka se blíží

Již jen krátká doba zbývá těm, kteří by rádi přihlásili své stavby a projekty do architektonické Soutěže Karla Hubáčka. Příjem přihlášek končí 20. února a v květnu porota vyhlásí vítěze. Ten si odnese pozoruhodnou Cenu Karla Hubáčka, kterou představuje skleněná vodováha.

Foto: LK

„Vodováha vždy byla a bude základní pomůckou při jakékoliv stavbě, kdy je třeba dodržovat základní dvě linie – vodorovnou a svislou. Tím se také vracím k podstatě řemesla a preciznosti českých mistrů architektury,“ uvedl tvůrce ocenění Roman Mareš, absolvent oboru Produktový design na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodu.

Cena vznikla v rámci studentské školní soutěže a autora vedl pedagog Tomáš Rýdl. Škola je také každoročně výrobcem nových libel pro nové oceněné. Mezi poslední hrdé držitele křišťálové libely patří např. liberecký DOK, absolutní vítěz ročníku 2021 nebo skleněné sídlo firmy Lasvit v Novém Boru, které vyhrálo o rok dříve.

„Skleněná vodováha připomíná a propojuje to, na co jsme v našem kraji pyšní. Je to sklářská tradice a šikovní lidé, ať už řemeslníci, designéři nebo architekti, kteří vtiskli regionu osobitou tvář,“ doplnil Jiří Ulvr, radní kraje ro resort regionálního rozvoje a evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Původně se tato soutěž nazývala pouze Stavba roku Libereckého kraje. Od roku 2019 nese jméno architekta Karla Hubáčka, který je dodnes jediným českým architektem oceněným Mezinárodní unií architektů prestižní Perretovou cenou, a to za své nejznámější dílo – televizní vysílač a horský hotel na Ještědu. „Smyslem soutěže je vyzdvihnout úspěšné nebo zajímavé stavby a šikovné osoby – žáky, studenty, projektanty, architekty, talenty v oblasti stavitelství, architektury a řemesla z celého Libereckého kraje,“ dodal radní Ulvr.

Všechny zajímavé a leckdy unikátní realizace z posledních ročníků najdou zájemci s podrobnostmi a fotografiemi na webu soutěže www.stavbaroku.lk, kde se nacházejí také online formuláře přihlášek do nového ročníku a veškeré další informace. Slavnostní vyhlášení se uskuteční 26. května.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz