Děkan architektury Osamu Okamura představil v Liberci nové plány

Čtvrt století od svého založení si v letošním roce připomíná Fakulta architektury a umění na Technické univerzitě v Liberci. Namísto oslav chystá novinky pro studenty i veřejnost. První z nich se týká setkání architektů s veřejností, druhá rozšíření některých oborů a větší záběr na urbanismus, tedy plánování měst jako funkčních a vyvážených celků.

Obojí spojuje jméno amerického krajinářského architekta Marka Johnsona, který se v pondělí představil veřejnosti. „Je to architekt, který spolupracoval na několika projektech i v České republice, například na rozvojovém plánu kolem Letiště Václava Havla,“ přiblížil osobnost nového pedagoga současný děkan fakulty Osamu Okamura.

Ukázka z rozhovoru:

Zmínil jste spolupráci fakulty při přeměně některých opuštěných průmyslových areálů, tzv. brownfieldů. O které půjde a co a proč by se tu mělo zhodnotit?
Tak například o bývalý areál Severografie nebo do budoucna třeba prostor po bývalé Textilaně. Jsme rádi, že při tom budeme moci více spolupracovat s městem, jehož kancelář architekta vede náš absolvent a nyní i pedagog Jiří Janďourek, což nám pomůže tato území lépe zmapovat. Ta spolupráce je pro nás dost zásadní, protože budeme mít přímý kontakt s tím, co aktuálně město řeší, a naopak my můžeme městu prospět novými myšlenkami a pohledy.

Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE >>>

Zdroj: Liberecký deník