Brownfieldy jsou spící krásky, které čekají na své probuzení

Atraktivní poloha, často i v centru měst, ale také dezolátní stav. Tak zpravidla vypadají dnešní brownfieldy, tedy nemovitosti a pozemky bývalých továren, mlýnů či kasáren. Jejich revitalizace však dává obrovskou šanci na další využití.

Ne náhodou se nedávná konference Brownfieldy 2019 uskutečnila v areálu Kotelny v Libčicích nad Vltavou. Bývalý brownfield, kde byla dříve šroubárna, už neslouží pro průmyslovou výrobu, je využívaný jako reprezentativní prostor pro konání nejrůznějších akcí. Je skvělou ukázkou toho, co může vzniknout v místech zdánlivě „odsouzených k záhubě“.

Kotelna v Libčicích nad Vltavou

Na revitalizaci dnes přitom čeká v Česku téměř tři tisíce brownfieldů, kde by mohly vzniknout byty, kulturní či sportovní projekty. Pozitivní projekty revitalizací ukazují, co vše lze při dobrém plánování z brownfieldů získat.

Na příkladech z Krásné Lípy, Kotelny a Uhelného mlýna v Libčicích, Kasáren Karlín, Lipna a řady dalších dostali starostové či přímo vlastníci brownfieldů praktický návod, na co všechno je potřeba myslet při revitalizaci či rozvoji a jak přibližně velké jsou finanční náklady.

Celý článek nejdete zde: https://www.idnes.cz/bydleni/stavba/brownfieldy-v-cesku-brownfield-revitalizace-pamatka.A190614_140940_stavba_rez