Největší liberecký brownfield možná opět ožije

Bývalá slévárna v Ostašově, která je asi největším průmyslovým brownfieldem v Liberci, možná opět ožije. Zájem převést tam výrobní a vývojové centrum ze západní Evropy má jedna nadnárodní firma. Zatím se neví, o koho jde. Soukromý vlastník areálu začal jednat s městem o vybudování nové silnice k bývalé slévárně. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Jiří Šolc.

Areál jako slévárna fungoval v Ostašově desetiletí až do roku 2010. „Je velká škoda, že areál je zchátralý, je nevyužívaný a je to vlastně opomíjená průmyslová plocha, která by si zasloužila využití,“ uvedl Šolc. Podle něj je areál pro město významný i svoji historií. Před více než sto lety tam sídlila jedna z prvních automobilek na českém území, RAF – Reichenberger Automobil Fabrik.

Chystá se dokumentace revitalizace

Nyní je naděje, že by areál mohl mít opět využití. Současný vlastník podle Šolce zpracovává projektovou dokumentaci na jeho revitalizaci. „Chystá zbourání, odstranění ekologických zátěží a vystavění nové haly pro podnik s vysokou přidanou hodnotou. Zatím není známo, jaký podnik by to měl být, ale měla by to být významná firma,“ řekl Šolc.

Jaké změny by nastaly

Město podle něj na přípravách spolupracuje, jedná o novém přístupu k slévárně. „Dnes se do fabriky přijíždí ze shora od Kovošrotu a tímto bychom areál napojili zespoda, přímo z ulice Švermova. Vznikla by ulice, chodníky, veřejné osvětlení,“ uvedl náměstek. K novému napojení slévárny ze Švermovy ulice by mělo dojít poblíž křižovatky u Svedu. Podle Šolce by novou komunikaci bylo možné později prodloužit až k ulici Domky, a zlepšilo by se tak napojení Františkova kolem letiště na Ostašov či k nákupní zóně v Růžodole.

Čtk, nyv