Za bývalou celnici v Harrachově nabídl fond Investone SICAV 62,1 milionu. Nezbytná je změna územního plánu

Za bývalou celnici v Harrachově na Jablonecku nabídl fond Investone SICAV městu 62,1 milionu korun. Byl to jediný zájemce, řekl dnes ČTK starosta Harrachova Tomáš Vašíček (SNK – Změna pro Harrachov). Město chtělo za areál u česko-polské hranice nejméně 61,5 milionu korun, zájemce nabídl ještě o 600.000 korun víc.

Zatím ale složí jen pět procent ceny, zbytek doplatí až po změně územního plánu, která by měla být do dvou let.

Celnici postavenou v 70. letech minulého století ze žuly a betonu získal Harrachov v roce 2008 bezúplatně od státu. V nájmu tam byly v minulosti herna a freeshop s potravinami, řadu let už je ale celnice nevyužívaná a chátrá. “Máme posudek, který říká, že je to skoro neopravitelné,” řekl již dříve starosta. Využití pro celnici město nemá a pokusy vrátit objekt státu skončily neúspěchem. Radnice tak za 11 milionů dokoupila související pozemky a bezmála hektarový areál nabídla loni v létě v elektronické aukci za 59,7 milionu korun. Zájemce se ale tehdy nenašel.

Podle Vašíčka jde o velmi lukrativní pozemky jen 400 metrů od nového rekreačního areálu v polských Jakušicích. V budoucnu by měla areál s polskou stranou i s Harrachovem propojit cyklostezka. Harrachov navíc dnes nenabízí žádné volné pozemky, na nichž by se dalo stavět, a objektů, místo kterých by bylo možné postavit nové hotely nebo domy s rekreačními byty, už v horském středisku mnoho není. “Na zelené louce tady nikdo výstavbu nepovolí,” dodal Vašíček.

Investiční a developerská skupina Equity Capital, do níž fond Investone patří, se zaměřuje na investice do rezidenčních a rekreačních projektů. V Liberci například financuje výstavbu bytového domu Výhledy Liberec s 26 byty ve Starých Pavlovicích. V krkonošském středisku už vlastní hotelový komplex Harrachovka, který plánuje přestavět na apartmány. Stará celnice, která dává prostor k vybudování rozsáhlého rekreačního komplexu, tak bude další investicí skupiny v Harrachově.

Rozsáhlejším investičním záměrům ale dnes podle Vašíčka brání územní plán, který umožňuje zastavět jen 15 procent rozlohy pozemku. To k výstavbě hotelu nestačí. Změna územního plánu by využití plochy měla zvýšit na 50 procent a umožnit chce město i podzemní garáže a vyšší stavbu, než je tam dnes. Na změnu územního plánu má radnice dva roky, do té doby bude záloha ležet na účtu města a úroky půjdou do jeho rozpočtu. Pokud radnice změnu územního plánu v termínu nestihne, zálohu podle starosty investorovi vrátí.

Zdroj: čtk, genus.z