Výlet provedl obnovenými brownfieldy. Ukázal zachráněnou výtopnu i knihovnu z výměníku

Staré opuštěné zemědělské nebo průmyslové stavby, které už nemají využití. To jsou brownfieldy. Některé v kraji stále chátrají, ale jiné už se dočkaly záchrany a slouží svému původnímu nebo zcela novému účelu. Liberecký kraj připravil pro zájemce výjezd, který některá taková místa v regionu představil.

Poznávací cesty po revitalizovaných brownfieldech v Libereckém kraj se zúčastnily bezmála tři desítky zájemců. Cestou přes Josefův Důl, Kořenov, Smržovku, Železný Brod a Semily se mohli inspirovat brownfieldy, které získaly svou novou tvář. „Mám radost z toho, že řadu zanedbaných a opuštěných brownfieldů se podařilo zachránit a vdechnout jim nový život. Naši předkové nám zde zanechali jedinečné technické památky. Jsou dědictvím, o něž bychom se měli postarat s náležitou péčí. Je třeba také pochválit šetrný přístup majitelů k objektům: ačkoliv nejsou památkově chráněny, mají vlastníci sami zájem zachovat jejich historický význam,”  uvedl radní Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

V Josefově dole byla první zastávka v objektu Huť Marie, původní sklárně, dnes multifunkčním prostorem k využití velkých společenských akcí, s kavárnou, posilovnou včetně vnitřní lezecké stěny. Ve Výtopně Kořenov jsou po celkové rekonstrukci vystavena historická železniční vozidla. Bývalá sklárna ve Smržovce poskytuje zázemí značce Løype a Knihovna v Železném Brodě vznikla v místě původního výměníku. Poslední zastávkou byla původní textilka s nově využívaným názvem Továrna 1861, kde po fázích dochází k postupné přeměně areálu a získává svoje využití. „V tomto objektu je obrovský potenciál,” míní Ulvr.

Kdo by měl zájem dozvědět se více o této tematice, může navštívit web www.investujpodjestedem.cz. „Tam lze získat další informace a vyhledat i vhodné lokality pro podnikatelské záměry. Je také možné se obrátit na Agenturu regionálního rozvoje, která portál spravuje a je připravena zprostředkovat potřebné informace,“ doplnil radní Ulvr.

Další užitečné informace se nalézají na webových stránkách odboru regionálního rozvoje a evropských projektů krajského úřadu http://regionalni-rozvoj.kraj-lbc.cz.   Web Agentury regionálního rozvoje je na www.arr-nisa.cz.

Jan Mikulička. odborný zaměstnanec vztahů s veřejností, jan.mikulicka@kraj-lbc.cz



ČT24: Liberecký kraj láká investory na brownfieldy. Vodí je do těch, které našly nový smysl