Brownfieldy zůstávají. Obcím chybějí peníze na přípravu projektů, dotace směřují jinam

Přestože se s kulturními centry ve starých továrnách roztrhl v posledních letech pytel a kultivací zanedbaných území s průmyslovou minulostí se honosí většina českých developerů, takzvaných brownfieldů výrazněji neubývá. Potíže s jejich kultivací mají především obce. Příprava často velmi komplexních projektů je pro ně složitá a mnohdy ji vyloučí finance. Obce nedokážou nacházet v rozpočtech i stovky milionů na přípravu projektů a dotační programy jim na to nepřispějí.

„Dotační programy vyžadují připravený projekt. Obec ale nechce schválit přípravu projektu bez jistoty dalšího financování. Z našich konzultací a analýz je zřejmé, že je velká poptávka nejen po projektové přípravě, ale také po přípravě základní infrastruktury. Městům by v mnoha případech stačilo zafinancovat pouze demolice, sanace, zasíťování a přípravu lokality pro další rozvoj,“ vysvětluje základní problém mluvčí CzechInvestu David Hořínek.

Pro města a obce je otevřeno nebo připravováno několik dotačních programů v gesci ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva průmyslu a obchodu. Další programy má Státní fond podpory investic. Celkem je na revitalizace brownfieldů v těchto programech připraveno kolem 4,3 miliardy korun. Pro získání těchto peněz je ale nutné předložit připravený projekt a peníze pak směřují pouze na realizaci.

Z průzkumu CzechInvestu vyplynulo, že pouze čtvrtina veřejných projektů, které by se mohly potenciálně ucházet o zisk dotací z Národního plánu obnovy, je dostatečně připravena. „Na základě toho jsme v každém kraji zorganizovali konzultační den pro obce, kde se problém s přípravou projektů a směřováním dotací opakoval v mnoha případech,“ říká Hořínek a dodává, že zhruba třetina všech alokovaných peněz přichází právě z Národního plánu obnovy.

„Koncepční příprava transformace brownfieldů bohužel dotována není. Správné nastavení transformace je přitom naprosto klíčové zejména ve smyslu ekonomickém a kapacitním. Je třeba designovat to, co je v daném místě a čase potřebné, vědět jakým způsobem, z jakých zdrojů a za jakých podmínek je to financovatelné,“ říká architekt a urbanista Tomáš Ctibor z ateliéru 4ct.

Právě to činí osloveným obcím nejčastěji problém. S plánováním využití velkých území nemají dostatečné zkušenosti a k oslovení odborníků jim chybějí peníze. Příkladem je obec Trojanovice na Novojičínsku, která již dlouhodobě uvažuje o revitalizaci bývalého dolu Frenštát.

Celý článek najdete ZDE >>>

Zdroj: E15, Lucie Staňková, 7. září 2022 • 05:30