Chátrající barokní kostel Navštívení Panny Marie v Horním Vítkově u Liberce / Festival KUKOKLI

Festival KUKOKLI založily dvě kamarádky Johanka a Miriam, které pojí láska k hudbě, divadlu a přírodě. 

Projekt s názvem KUKOKLI vznikl před šesti lety, kdy jsme se začaly zajímat o zapomenuté prostory a to především o nevyužitý potenciál kostelů. Tehdy jsme uspořádaly nultý ročník v kostele sv. Klimenta v Praze.

Foto zdroj: https://kukokli.cz/kostel

V roce 2018 jsme objevily chátrající barokní kostel Navštívení Panny Marie v Horním Vítkově u Liberce, který je kulturní památkou ČR. Již na první pohled nás místo zasáhlo a my jsme věděly, že na tak okouzlujícím místě obklopeném loukami a lesy bychom rády zrealizovaly festival s nevšední atmosférou. V myšlence nás podpořili manželé Kačani, kteří památku spravují a sen se tak stal skutečností a na konci září 2018 proběhl první ročník festivalu KUKOKLI.

Od té doby se tým rozšířili o další nadšence.

Festival pořádáme, abychom kostel opět oživili a otevřely prostor ke společným zážitkům na inspirativním místě. Zároveň chceme zvýšit povědomí o zapomenutém kostele a podpořit tak probíhající opravu, která částečně započala v říjnu 2018 a bude pokračuje v závislosti na financích. 

Výsledek našeho snažení jsme mohli oslavit v roce 2021, kdy Ministerstvo kultury přispělo na opravy necelý milion Kč a to na základě argumentace, že se zde pořádají kulturní akce a má tedy smysl dané místo zachránit.

KUKOKLI není jen o hudbě, divadle, dobrém jídle, ale i okolní přírodě, která umocňuje Genius loci historického místa. Klademe důraz na intimní atmosféru celé akce, skrze kterou se chceme odlišit od přelidněných a neosobních produkcí. 

Pátý ročník KUKOKLI proběhne opět v kostele Navštívení Panny Marie a to v letních dnech 22. – 23. července 2022

Zdroj: https://kukokli.cz/