Brownfieldy: Černé díry na mapě Česka. Dřímá v nich potenciál k výstavbě až 40 tisíc bytů

Přes 106 kilometrů čtverečních, což je zhruba rozloha Hradce Králové, do takové plochy se rozprostírají tuzemské brownfieldy. Téměř 30 procent z těchto ploch je vhodných k bydlení, dalších 39 procent pak lze využít pro komerční výstavbu, tvrdí analýza CzechInvestu.

„V roce 2021 jsme provedli analýzu větších rozvojových brownfieldových území napříč Českou republikou, ve které jsme identifikovali zhruba 70 takových lokalit,“ přibližuje David Petr z CzechInvest. 

Největší počet brownfieldů byl podle něj v roce 2021 evidován v Moravskoslezském kraji. Na druhé příčce je pak Liberecký kraj, který rok předtím dominoval a kde počet brownfieldů mírně klesl. V pořadí třetím regionem s největším zastoupením brownfieldů byl Jihomoravský kraj. 

Zdroj: Czechinvest

„Všechny tyto tři kraje mají velmi výrazné historické predispozice pro vznik brownfieldových lokalit. Na jedné straně je to silné průmyslové dědictví a na straně druhé hraje vliv i historická zkušenost s odsunem sudetského obyvatelstva. I s ohledem na tyto historické vazby se právě tyto tři kraje nejvíce soustředí na tématiku brownfieldů,“ dodává Petr. 

Celý článek najdete ZDE >>

Zdroj: newstream.cz, Petra Jansová