Slavná Vratislavická kyselka se po letech vrací na trh. Jablonecký výrobce Kitl ji ochutí vlastními sirupy

Jablonecký výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin Kitl vrací po 14 letech na trh Vratislavickou kyselku, veřejnost ji bude mít možnost poprvé ochutnat u příležitosti Dne Vratislavické kyselky v červenci. Letos je to 160 let, co Karl Skollaude objevil náhodou pramen kyselky na zahradě při hloubení studny pro svou bělírnu látek.

Kitl koupil zchátralý areál Vratislavické kyselky v roce 2018, loni na jaře tam firma přesunula výrobu sirupů a sklady, se stáčením kyselky ale začít nemohla. Dva více než 200 metrů hluboké vrty z let 1964 a 1983 totiž patřily státu. „Tři roky a jeden měsíc trvalo, než se je od státu podařilo odkoupit a dokončit tak jejich privatizaci,” řekl majitel společnosti a Podnikatel roku 2020 v Libereckém kraji Jan Vokurka. Vrty dostaly jména Liberec a Jablonec a loni na podzim zahájila firma testování, které bylo nutné pro pořízení technologie na stáčení minerálky. 

Celý článek: https://liberecka.drbna.cz/zpravy/spolecnost/29966-jablonecky-vyrobce-sirupu-a-medovin-kitl-vraci-na-trh-vratislavickou-kyselku.html?utm_source=copy