Od bio sirupů k historické kyselce

VIDEO rozhovor ČTK o obnově areálu Vratislavická kyselka s Janem Vokurkou:

Začalo to hledáním větších prostor, kde by firma mohla rozvinout svou výrobu, výsledkem je krásný projekt, který nejenže zajistí podniku dost místa pro rozšiřující se podnikání, ale zároveň zachrání ve Vratislavicích nad Nisou zajímavý objekt, který dlouhá léta chátral. Společnost Kitl vznikla v roce 2007. Založil ji Jan Vokurka a začal – nejprve sám jen s jednou brigádnicí – vyrábět v Jablonci nad Nisou v bývalém objektu zkrachovalých prádelen, který koupil, sirupy. Měly úspěch, a tak se podnikání rychle rozšiřovalo. Dnes firma dává práci asi padesáti lidem a loni měla obrat 83 milionů korun. Mezi její výrobky patří kromě sirupů také různé alkoholické bylinné drinky, přípravky na podporu imunity, masti a další produkty, většinou v bio kvalitě. Zakladatel a dnešní jednatel a jediný vlastník firmy Jan Vokurka si do názvu začínajícího podniku vypůjčil pozměněné jméno doktora Jana Josefa Antonína Eleazara Kittela, slavného lékaře a léčitele z pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Působil tady v 18. století a stal se legendou, která žije v povědomí místních dodnes. Jan Vokurka vysvětluje: „O doktoru Kittelovi máme mnoho informací včetně receptů, nejsme ale jeho potomci ani dědicové. Doktor Kittel je naší inspirací, léčitelskou i duchovní. Proto, z úcty k němu, jsme si zvolili podobné jméno.“ Brownfield jako nejlepší místo Vhodné prostory, do kterých by se mohli přestěhovat, hledal Jan Vokurka v okolí Jablonce a Liberce čtyři roky. Od začátku byl na čelné příčce seznamu zvažovaných nemovitostí areál bývalého podniku Vratislavické kyselky. Byl to vlastně klasický brownfield, kde se už od roku 2004 nic nevyrábělo. Nicméně šlo o bývalý nápojářský provoz, kde bylo uspořádání takové, jaké by se firmě Kitl podnikající ve stejném oboru hodilo. Vzhledem k tehdy probíhajícím soudním sporům ale nebylo možné se k němu dostat. To se podařilo až před třemi lety. „Když jsme areál přebírali, byl pustý a prázdný, co bylo možné odnést, dávno zmizelo, co rozbít, bylo rozbité, včetně oken. Jediné, co zůstalo, bylo asi 50 tisíc starých nepoužitelných skleněných lahví od minerálky a plné podlahy etiket a víček,“ popisuje nový majitel původní stav objektu. Nakonec mohly zůstat jen základy a obvodové zdi, všechno ostatní bylo třeba udělat nově. Firma odhadla náklady na 28 milionů korun a požádala o dotaci z programu Nemovitosti v rámci implementace Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Schválená dotace nakonec činila 12 milionů. Vzhledem k tomu, že se celkové náklady ve finále vyšplhaly na 40 milionů, zbytek pokryla společnost částečně úvěrem, částečně vlastními zdroji. „Osobně si myslím, že dotace v případě nemovitostí a záchrany brownfieldů mají velký smysl. V České republice je spousta nevyužitých hal a tento datační titul je vrací zpátky do života,“ hodnotí Jan Vokurka program, který jim pomohl využít bývalý objekt Vratislavické kyselky. Dotace podle něho umožňuje lepší plánování a také rychlejší postup – mimo jiné proto, že se před schválením dotace musíte zavázat ke splnění do určitého dat. „Pokud bychom dotaci neměli, museli bychom postupovat po etapách,“ dodává Jan Vokurka.

Zdroj: https://www.facebook.com/vratislavka/

Český rozhlas / Dvojka: Vratislavická kyselka: Uměla léčit pocuchané nervy i podrážděný žaludek. Nikomu ale nechutnala