Malý kraj, velké naděje. Poznejte deset startupů Libereckého kraje

Víte, co mají společného srovnávač cen Heureka a módní vyhledavač Glami? Zrodily se v Libereckém kraji. Konkrétně v hlavě Tomáše Hodbodě, který studoval na tamní Technické univerzitě. Nejde přitom o jediné úspěšné startupy, kterými se může druhý nejmenší kraj v zemi chlubit. Spíše by se dalo říci, že je jejich baštou.

Spoustu z nich navíc podpořila investiční skupina Miton, sídlící ve druhém největším měste regionu, Jablonci nad Nisou. Skupinu zakládali čtyři kamarádi, na trhu je už dvacet let a za tu dobu se podílela na několika desítkách projektů, jejichž celková aktuální hodnota dosahuje miliardy eur.

Před čtyřmi lety vznikl v kraji také liberecký inkubátor Lipo.ink. Sídlí v inovačním centru v budově bývalého Výzkumného ústavu textilních strojů, vedle krajského úřadu. „Jsme vlastně sami takovým startupem. Rosteme a učíme se za pochodu,“ uvádí jeho mluvčí Barbora Jónová.

Pomáhají jak začínajícím podnikatelům, kteří si nejsou jistí, zda jejich nápad uspěje, tak i těm, kteří chtějí svůj byznys posunout dál nebo rozšířit. Nově se rodící startupy sází ve většině případů na moderní technologie. Tady je výběr deseti z těch, které rostou právě na Liberecku.

Celý článek o startupech z Libereckého kraje si můžete přečíst na stránkách Forbes. Přesvědčte se sami.