Spolkový dům ve Vratislavicích

Situace na stavebním trhu komplikuje dokončení přestavby bývalé fary v Liberci-Vratislavicích na spolkový dům s knihovnou za 72 milionů korun bez daně. Termín dokončení se posunul skoro o dva měsíce. Otevření podle starosty městského obvodu Lukáše Pohanky (Starostové pro Liberecký kraj) plánují nově na 28. října.

“I nás zasáhla situace na stavebním trhu, takže čekáme na kompletaci nějakého vybavení, které na trhu není. Máme ale přislíbeno, že by to mělo být do konce září hotovo,” uvedl starosta pro ČTK. Podle něj také potřebují nějaký čas k přestěhování knihovny, která se od roku 2014 nachází v atriu kulturního centra 101010. “Knihy máme zabalené. A potřebujeme měsíc až měsíc půl na jejich přemístění a nastavení systému pro třídění a zařazení knih. Bude nové,” dodal Pohanka.

Bývalá fara se nachází nad kulturním centrem a byla nutná její kompletní rekonstrukce. Začala v létě před dvěma lety. Z budovy zůstaly prakticky jen obvodové zdi, jinak je vše nové včetně přístavby se třemi nadzemními a dvěma podzemními podlažími. Ve spolkovém domě budou po dokončení společenské prostory, malý sál, klubovna, kanceláře, sklady a zázemí. V suterénu nového objektu bude situován velký sál, o patro výše knihovna a čítárna. Knihovna se z kulturního centra stěhuje, protože tam měla k dispozici jen úzký prosklený prostor, který není pro její provoz vhodný.

Spolkový dům bude také připomínat význačného místního továrníka z 19. století Ignace Ginzkeye, který ve Vratislavicích založil továrnu na koberce známou později pod názvem Bytex a spolu se svými potomky se význačně podílel na rozvoji tohoto městského obvodu. Spolkový dům se i proto bude jmenovat po něm a před budovou bude kovová plastika ve tvaru lupy s jeho podobiznou. Podle starosty chtějí zástupce rodiny Ginzkey pozvat na slavnostní otevření.

Přestavba bývalé fary není pro Vratislavice jedinou investicí, kterou komplikuje současná situace na stavebním trhu. Minimálně na příští rok radnice odsunula realizaci parkourového hřiště v areálu VAPARKu. “Ceny stavebních materiálů a prací šly za poslední půl rok hodně nahoru. Chceme vyčkat a věříme, že je to jen nějaká bublina, která třeba příští rok splaskne. A ve chvíli, kdy se to dostane na normální ceny, tak bychom to samozřejmě rádi udělali,” uvedl Pohanka. Podle něj počítali s cenou maximálně do tří až čtyř milionů korun. “To je pro nás strop. Teď jsou ceny takové, že bychom se do toho v žádném případě nedostali,” dodal. Ve VAPARKu, kde je pumptrack a další tratě pro cyklisty, se tak letos budou dělat jen drenáže, pokládat rozvody elektřiny a vody a vytvářet cestní síť. Starosta náklady na to odhaduje zhruba na milion korun.

https://genus.cz/Liberec/spolkovy-dum-ve-vratislavicich-se-otevre-na-konci-rijna-dokonceni-komplikuje-situace-na-stavebnim-trhu-n520136.htm

Zdroj: čtk, genus.cz