Přestavba bývalé celnice v Hrádku

Přestavba bývalé celnice v příhraničním Hrádku nad Nisou na Liberecku pro potřeby policie začne nejspíš v září. Rekonstrukce bude stát zhruba 12 milionů korun a skončit by měla na začátku příštího roku. ČTK o tom dnes informoval starosta Hrádku Josef Horinka. Město bývalou celnici vlastní a policii po přestavbě pronajme. Bude tam společná služebna českých a německých policistů.

Zdroj: http://www.vojensko.cz/2-rps-hradek-nad-nisou

Do budovy postavené ve 30. letech minulého století by se policisté měli vrátit v roce 2022 po 15 letech. V posledních letech tam byly restaurace či herna. Rekonstruovat se budou vnitřní prostory od sklepa až po podkroví, měnit okna a vytápění bude nově zajišťovat tepelné čerpadlo. O zakázku usilovaly tři firmy. “Nevím, zda mám jásat nebo plakat, ale v dnešní době je to spíše na jásání, že se vůbec nějací zhotovitelé přihlásili,” uvedl Horinka.

Cena je ale vyšší, než starosta předpokládal. “Čekal jsem deset milionů, vítězná nabídka byla 12 milionů včetně DPH. Teď běží lhůta pro možná odvolání proti výsledkům tendru, takže čekám, že samotné práce začnou v září,” dodal. Na vybudování služebny získal Hrádek krajskou dotaci 3,5 milionu korun a usiluje i o další z operačního programu životního prostředí. “Zatím jsme v zásobníku projektů s tím, že mám informaci, že by měly být tyto poslední výzvy dofinancované, takže nějaká reálná šance je,” uvedl Horinka.

Celnice sice leží na česko-polské hranici, zatím ji ale budou využívat policisté z Česka a Saska, polští se možná připojí v budoucnosti. Zázemí tam bude mít cizinecká policie. Policisté ze služebny budou působit podél hranice od Jablonného v Podještědí až do Frýdlantského výběžku.

Osmitisícový Hrádek leží v Trojmezí, kde se stýká hranice Česka, Německa a Polska. Hrádek je na tranzitní trase, po níž se často převážejí kradená auta do východní Evropy. Problémem jsou i drogy, do Hrádku se vozí suroviny k jejich výrobě nebo hotové drogy z Polska a dál směřují do Německa.

Zdroj: Genus.cz, čtk