Za podnikáním na Liberecku nejlépe do Jablonce nad Nisou

Jasným vítězem letošního ročníku výzkumu Město pro byznys se v Libereckém kraji stalo statutární město Jablonec nad Nisou. Podnikatelské prostředí se rozvíjí také v Turnově a Železném Brodě. Srovnávací výzkum zpracovává analytická agentura Datank a hodnotí v něm všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy.

V Jablonci o podnikatele pečují
Vítězné město Libereckého kraje se může pochlubit vyrovnanými výsledky v obou částech srovnávacího výzkumu, tedy v podnikatelském prostředí a v přístupu veřejné správy. V Jablonci je při srovnání s ostatními městy v regionu nadprůměrný počet podnikatelů a stále jich výrazně přibývá. Index stáří je nízký, takže potenciál rozvoje podnikání má město i do budoucna. Radnice vynakládá dostatečné finanční prostředky zejména na veřejnou dopravu a na rozvoj sportu. Především se ale Jablonec blýskl u ukazatelích přístupu veřejné správy. Webové stránky města z pohledu podnikatele nepředstihlo svojí obsahovou kvalitou a přehlednou strukturou informací v regionu žádné jiné město. Stejně dobrého výsledku dosáhl Jablonec v testu elektronické komunikace, který ověřuje kvalitu a včasnost odpovědí na fiktivní podnikatelské dotazy.

„Pocity mám samozřejmě velmi příjemné, protože Jablonec se ve výzkumu umísťuje dlouhodobě na předních příčkách. Není to jednorázová záležitost a má to nějakou kontinuitu, to se týká i práce úřadu. Pokud jde o rok 2020, tak to byl úplně speciální rok pro všechny, včetně podnikatelů a živnostníků, a jsem rád, že i v tomto složitém období se ukázalo, že přístup úřadu byl velmi vstřícný. Všichni se snažili, aby i přes různá omezování jsme poskytli maximální servis, v maximálně možném rozsahu. Nabízeli jsme služby všech pět dnů v týdnu, jako velmi potřebný se ukázal objednávkový systém, protože k nám přijížděli lidé i z okolních měst, kteří by si běžně vyřídili záležitosti ve svém městě. Máme i statistiku, která jasně dokumentovala, kolik tisíc klientů jsme odbavovali. Takže to je poděkování všem pracovníkům města,“ říká primátor Jablonce nad Nisou Jiří Čeřovský.

Celý článek najdete zde >>>

Zdroj: https://www.mestoprobyznys.cz/