Předmět Lipo.ink na TUL i v zimním semestru

V rámci zimního semestru 2021 Lipo.ink znovu rozbalí část svého bonbonu i pro studenty TUL. Předmět s názvem Inovace a podnikání v oblasti nových technologií je postavený na praktických zkušenostech ze světa StartUpů a inovací, které se dějí nejen v Libereckém kraji, ale v celé ČR. 

Chceme propojit studenty z různých oborů, s různým stupněm znalostí a zkušeností, a nabídnout jim nástroje, postupu a naše zkušenosti při zavádění vlastních nápadů do praxe. Své si najde jak student, který se chce věnovat vědě a výzkumu, tak i ti, kteří chtějí svůj nápad realizovat vlastním podnikáním teď i za 5 let,” říká Antonín Ferdan, jeden z lektorů z Lipo.ink. 

Výuka se uskuteční v prostorách Lipo.ink. Nebude nouze o zapojení místních i národních zkušených Startupistů, expertů a výzkumníků.

Předmět je určen pro studenty 2. – 5. ročníku, nebo studenty doktorandských programů, kteří chtějí vidět výsledky za svou prací a chtějí získat nástroje a tipy pro to, jak zrealizovat vlastní nápady.

Aquarius nebo BeeHydro – nadějné projekty z prvního odučeného předmětu

Absolventy předmětu IPNT v zimním semestru jsou například Jakub Kosina se svou nanofiltrační konvicí Aquarius (více se o něm můžete dočíst v online zpravodaji TUL zde nebo v placené sekci Libereckého deníku) nebo Lukáš Veselý, který ještě s Katkou Blatoňovou už podniká v oblasti hydroponického pěstování, což je pěstování rostlin ve vodě s živným roztokem, namísto v půdě, které není závislé na prostoru ani přírodních podmínkách. “Výsledkem mého snažení v předmětu bylo to, že jsme s kamarádkou založili společnost a pěstujeme pod značkou BeeHydro v centru Liberce bylinky,” komentuje Lukáš Veselý, student Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií. “Na celý semestr jsme dostali zadání vymyslet nějaký nápad, se kterým bychom mohli jít na trh, a to mi pomohlo zformulovat myšlenku, kterou jsem měl už dýl, a dotáhnout ji až k založení společnosti,” dodává Veselý. 

Právě Lukáš Veselý a Katka Blatoňová neskončili jen u předmětu IPNT. Se svým projektem se přihlásili do soutěže O nejlepší Start-up TUL a nyní využívají i dalších možností, které nabízí Liberecký podnikatelský inkubátor – Svoji firmu dále rozvíjí v programu Posilovna: “Od původního záměru pěstovat bylinky se posunuli až k myšlence uceleného produktu, který umožní hydroponicky pěstovat ekologické produkty každému, doma i v restauracích a kavárnách,” uzavírá Ferdan.  

Předmět najdete pod zkratkou IPNT a bude vyučován každé úterý od 16:10 do 17:45.   Odkaz do stagu: https://stag.tul.cz/portal/studium/prohlizeni.html?pc_pagenavigationalstate=AAAAAQAGMjI2NDM4EwEAAAABAAhzdGF0ZUtleQAAAAEAFC05MjIzMzcyMDM2ODU0Nzc1Mjk4AAAAAA**#prohlizeniSearchResult