Bývalé oční sanatorium v Machníně vyhlíží lepší časy

Kamenné hradby z té lokality dělají trochu tajemné místo jako vystřižené z pohádky. Bývalá oční klinika v Machníně už roky chátrá, nyní by se mohla dočkat obnovy a oživení.

Zdroj: https://www.liberec.cz/cz/obcan/aktuality/zpravy-z-mesta/prodavame-areal-byvaleho-ocniho-sanatoria-machnin.html

Areál na okraji Liberce nabídlo město před časem k prodeji a zájem je prý velký. Nový impuls by si Kleinertova vila opravdu zasloužila. I kvůli složitých majetkovým poměrům už léta chátrá. V honosné podobě můžete dům vidět třeba ve filmu z roku 1972 Lekce, kde zámeček představuje centrálu špionů ve Švýcarsku, kteří se odtamtud snaží za druhé světové války předat informace od Němců spojencům.

Hlavní budovu dal roku 1882 postavit jako rodinné sídlo místní továrník. Zda se jí ještě podaří zachránit, je otázka… Lesopark, ve které se nachází, má však i tak velký potenciál. Jeho součástí je také historický domek správce nebo strážní věž. Z areálu je také přístup k řece a výhled na zříceninu hradu Hamrštejn. Bývalé oční sanatorium je situované u silnice z Chrastavy do Kryštofova údolí.

Milan Novotný
Zdroj: https://liberecky.denik.cz/ctenar-reporter/foto-byvale-ocni-sanatorium-v-machnine-vyhlizi-lepsi-casy-20210509.html