Jablonec nenašel využití pro bývalou výtopnu, zbourá i ikonický komín

Městská společnost Jablonecká teplárenská připravuje demolici bývalé výtopny Brandl. Bourat se bude i 161 metrů vysoký komín.

Bývalá výtopna na Jabloneckém Brandlu | Foto: MM Jablonec n. N.

Nevyroste tady ani překladiště odpadů, ani nejvyšší umělá horolezecká stěna na světě. Areál bývalé výtopny Brandl na okraji Jablonce nakonec bude srovnán se zemí.

A městská společnost Jablonecká energetická zbourá i ikonický 161 metrů vysoký komín, který vykukuje i do sousedního Liberce a patří mezi padesátku nejvyšších staveb v republice.

Právě na komín měli podle původních plánů teplárny šplhat po servisních žebřících nadšenci do adrenalinových sportů. Počítalo se s tím, že atrakci bude provozovat sousední lezecký areál Makak. Firma si však spočítala, že udržování stavby v dobré kondici by stálo nemalé peníze. I když je komín nevyužívaný, jeho údržba stojí statisíce korun ročně.

Celý článek: https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/brandl-teplarna-komin-jablonec-nad-nisou-demolice-vytopna.A210407_152130_liberec-zpravy_jape

Zdroj: iDnes.cz

Další informace: https://liberecka.drbna.cz/zpravy/spolecnost/25925-areal-brandl-pujde-i-s-kominem-k-zemi-prekladiste-odpadu-zde-nebude.html