Výrobce sirupů Kitl stěhuje výrobu do nedávno ještě zdevastovaného areálu Vratislavické kyselky

Jablonecký výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin Kitl stěhuje výrobu do hal bývalé Vratislavické kyselky. Poslední lahev sirupu stočili v Jablonci nad Nisou 11. března, technologii postupně stěhují a už počátkem dubna plánují rozjet výrobu v nových prostorách. Původní areál v Jablonci si ale firma ponechá, budou tam pomocné výroby, příští týden se tam třeba bude krouhat zázvor, řekl dnes ČTK jednatel společnosti Kitl Jan Vokurka. Zatím v Jablonci zůstane i vedení společnosti.

Zdroj foto: https://www.facebook.com/events/1686619338179164/

Historie Vratislavické kyselky sahá do roku 1862, kdy pramen objevil náhodou Karl Skollaude při hloubení studny pro bělírnu látek. Pramen pojmenovaný Rudolf byl o 32 let později uznán jako léčivý a ve Vratislavicích vznikly městské lázně. Zájem o léčebné kúry byl ale malý, a tak se objekty změnily v průmyslovou stáčírnu. Minerální voda se v ní s přestávkami stáčela až do roku 2008. O obnovení provozu se v minulosti pokusilo několik investorů, záměry ale zkrachovaly. Přes deset let byl areál prázdný a chátral. Vokurkovi trvalo čtyři roky, než kvůli složitým vlastnickým vztahům zdevastovaný provoz v roce 2018 získal.

Rekonstrukci areálu zahájila společnost v polovině roku 2019. Ve zdevastované hale vznikl nejprve moderní sklad a do druhé části teď montují technologii pro výrobu sirupů. “Počítali jsme, že nás to přijde na nějakých 28 milionů korun, náklady jsou ale vyšší, někde mezi 35 až 40 miliony korun,” řekl Vokurka. Cílem je podle něj vybudovat moderní provoz, kde bude možné až desetinásobně zvýšit výrobu sirupů a zhruba za tři roky také stáčet Vratislavickou kyselku. Provoz je navíc postavený tak, aby tam bylo možné dělat exkurze a přitom neohrozit čistotu výroby.

Celý článek najdete zde >>>

Zdroj: https://genus.cz/, čtk